*Nettavisen* Økonomi.

Røkke til bunns

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Markedet var skuffet over Røkkes skipsbyggere, mens det var hallelujastemning for Telenor.

26.10.06 22:18

Knallsterk oljepris og kanontall fra en rekke viktige selskaper bidro til at investorene sendte Oslo Børs opp 1,70 prosent til 405,32 poeng i ren gledesrus.

NA24 - din næringslivsavis

Telenor leverte tall som fikk aksjemarkedet til å gå propell og sendte kursen til en historisk høy toppnotering. Strålende resultater og rekordmange kunder gjorde at aksjen steg 6,98 prosent til 96,60 kroner. Samtidig bekreftet Telenor salget av Telenor Satelitte Services for 2,64 milliarder kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er ikke noe annet å si enn at dette var bunnsolid, sier Carnegies analytiker Espen Torgersen til NA24.

- Det er en veldig god absolutt underliggende utvikling samtidig som Telenor i en relativ sammenheng til andre europeiske teleselskap fremstår enda mer attraktiv, med den strategien selskapet valgte for noen år siden, sier analytikeren til NA24.

Halleluja
En kollega i DnB NOR Markets var ikke sen med å sende ut en analyse til sine kunder. Under tittelen «Bulldozer-rapport» hever analytiker Frank Maaø kursmålet i Telenor fra 95 kroner til 102 kroner.

- Vi velger fortsatt å se bort fra guidingen fra ledelsen ved utarbeidelse av estimatene, men registrerer at den forsiktige guidingen om vekst i topplinjen på 30 prosent justeres opp til 35 prosent. Dette er høyere enn vårt estimat i forkant av rapporteringen. EBITDA-marginen for 2006 guides opp fra «over 34 prosent» til 36 prosent, på nivå med vårt estimat på det samme, heter det i en analyse fra Frank Maaø i DnB NOR Markets.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Skuffende
Kjell Inge Røkkes Aker Yards ble den store taperen etter at selskapet leverte skuffende tall. Markedets vrede stoppet ikke før aksjen ble sendt ned 12,87 prosent til 474 kroner. Verftene til Røkke presterte rundt 100 millioner kroner svakere enn det analytikerne hadde forventet.

- Jeg ble noe overrasket over at den skulle falle så mye, men det er klart at konsensusforventingene har vært bullish i forkant. Det vil nok komme en nedjustering av forventingene fremover, sier analytiker Richard Vabo i Fearnley Fonds til NA24.

- Skuffende tall, sier analytiker Terje Mauer i DnB NOR Markets til NA24 iMarkedet.

Økte kostnader
- Spesielt siden det kom et par ekstra kostnadseffekter, sier Mauer og trekker frem de 60 millioner kronene i forbindelse med bygging av tre containerskip. Mauer peker også på den lave kapasitetsutnyttelsen i Frankrike som en av svakhetene i rapporten.

Utfordringer i forbindelse med tre ro-ro containerskip og kapasitetskostnader i Frankrike ga et samlet negativt resultateffekt på rundt 150 millioner kroner i tredje kvartal.

- Markedet er mer usikkert enn det har vært en stund, sier Mauer i DnB NOR Market som likevel mener at aksjen har falt såpass mye nå, at det meste er nok tatt ut.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jubel i taket
Jubelen sto i taket i mange av meglerhusene i dag. Seismikkselskapene Petroleum Geo Service og TGS-Nopec steg henholdsvis 6,67 prosent til 384 kroner og 3,57 prosent til 123,25 kroner.

- Både PGS og TGS kom med tall som var bedre enn ventet. Vi anbefaler kjøp på begge, men foretrekker fortsatt PGS, het det i dagens morgenkommentar fra Pareto.

Dagens vinner ble gull- og gruveselskapet Crew som steg 7,20 prosent til 13,40 kroner etter stor interesse for denne type aksjer som følge av knalltall fra verdens største gruveselskap.

Sinvest steg 6,33 prosent til 126 kroner etter at Oslo Børs har valgt å konsolidere den indiske Abans eierandeler med de aksjene First Securities og en indisk bank har lånt ut i forbindelse de omstridte Total Return Swapene. Dermed må Aban enten by på de resterende aksjene i selskapet eller selge seg ned til under 40 prosent.

Andre tapere
Skuffet ble også markedet på tallene fra IT-selskapene Inmeta og Software Innovation. Aksjekursene falt 9,17 prosent til 3,27 kroner og 7,14 prosent til 13 kroner.

Nedturen fortsatte for søkemotorteknologiselskapet Fast Search and Transfer. Aksjen falt 4,90 prosent til 16,50 kroner etter at selskapet la frem en overraskende skuffende kvartalsrapport i går.

Klikk på bildet for å forstørre.

Oljen opp
Oljeprisen var stort sett hele dagen over 62 dollar fatet, etter at oljelagrene i USA falt kraftig.

Norsk Hydro ble den mest omsatte aksjen og steg 1,82 prosent til 153,50 kroner. Statoil endte opp 1,49 prosent til 170 kroner. DNO ble løftet 1,56 prosent til 11,08 kroner.

Statoil åpnet produksjonen av Snorre A. Les mer her. Åpner kranene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.