*Nettavisen* Økonomi.

Røkkes «hobby» er livsfarlig

Røkkes tilværelse som rekefisker er rett og slett livsfarlig, ifølge ny rapport.

14.08.07 16:21

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den gamle fiskeren begynte i midten av mai å selge selvfangede reker og fisk på Aker Brygge for første gang, og han likte åpenbart å «røkke tilbake til start».

NA24 - din næringslivsavis

- Dette er moro, sa Kjell Inge Røkke og underholdt kundene like mye som han solgte fiskemat.

Han klarte ikke legge skjul på at han storkoser seg i sin nye rolle som rekefisker i sin egen rekebåtbåt, «Trygg».

Se innslag på TV 2 Sumo

I tillegg til at kjøperne har vist sin besøkelsestid, slik at Røkke har bidratt til kraftig salg på fiskebrygga, har sågar også pr-ekspertene kastet glans over Røkkes nye syssel.

- Dette er gutten som ikke er redd for å få litt rekeskall under neglene og har begge beina plantet på bakken. Han viser sin folkelige side, sier pr-guru Hans Geelmuyden i PR-byrået Geelmuyden.Kiese til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Georgsen, Tone

Livsfarlig
Røkke har erfaring som fisker i USA, men han er antakelig ikke klar over at dette yrket ikke bare er farligere enn å være kraftledningsarbeider eller pilot, men at det faktisk er noe av det farligste man kan ta seg til.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fiskere topper nemlig soleklart listen over yrker med flest dødsfall i USA. Det viser en ny rapport, ifølge CNN Money.

2006 var et noe tryggere år for amerikanske arbeidere enn 2005. Totalt døde 5.703 amerikanske arbeidere på jobb, mot 5.734 året før.

Men flere hendelser den siste tiden understreker hvor farlig flere yrker kan være. I januar fant kystpatruljen en forlist fiskebåt utenfor Cape Cod, tidlig i august døde fem da et medisinfly krasjet i New Mexico og utfallet av gruveulykken i Utah er ennå uviss.

Dette er bare noen av ulykkeshistoriene som skjuler seg bak tallmaterialet som det amerikanske byrået for arbeidsstatistikk (Bureau of Labor Statistics, BLS) kommer med i august hvert år.

Nådeløse naturkrefter
Fiskere har år ut og år inn toppet listen over det farligste yrket i USA, og fjoråret var intet unntak. Med 141,7 dødsfall per 100.000 arbeidere, har de den høyeste ulykkesraten blant alle amerikanske yrker.

Fiskere står ansikt til ansikt med nådeløse naturkrefter. Kraftige stormer, høye bølger og/eller tungt utstyr på dekk, kan fort slå arbeidere over bord.

Fiskeindustrien er ofte familieeide virksomheter. Kapteinen som ble funnet omkommet på fiskebåten i januar utenfor Cape Cod, Antonio Barroqueiro, mistet selv sin yngre bror til sjøs for fjorten år siden.

Fiskernes egen gravlund i Gloucester i delstaten Massachusetts, vitner om mange familienavn opp gjennom årenes løp.

«Flyvning inn i terreng med høy fart»
Flygere har også en farlig jobb. Med 87,8 dødsfall per 100.000 arbeidere, tar de annenplass på listen. Den høyeste ulykkesraten er imidlertid ikke å finne blant pilotene i de store flyselskapene. Disse flyr flere tusen flyvninger hver dag, som regel uten ulykker. De fleste ulykkene er å finne blant flygere som sprøyter avlinger og kontrollerer skogsområder.

Været spiller en avgjørende rolle for pilotene, med skyer og tåke som hindrer navigering. Den største ulykkesårsaken skyldes det som kalles «flyvning inn i terreng med høy fart». Flyturen kan begynne med opphold og klar himmel og ende i lav synlighetsgrad - og i verste fall katastrofe.

Arbeidspress
Et annet yrke som står for en høy ulykkesandel, er tømmerhogst, noe som gir yrket en tredjeplass på listen. Tømmerhoggere jobber med farlige verktøy, ofte i vanskelige terreng, og med den kolossale vekten på trærne som den største trusselen. Som i så mange andre yrker, er de presset til å arbeide fort, noe som øker risikoen for ulykker.

I 2006 døde 82,1 av 100.000 tømmerhoggere på jobb.

Dobling av dødsfall i gruvedrift
Gruvedrift er ikke blant de 10 farligste yrkene, men ulykkesraten nesten doblet seg i fjor. Med en økning på 84 prosent til 49,5 dødsfall per 100.000 gruvearbeidere. Økningen skyldes i stor grad gruvekatastrofen i Sago som tok livet av tolv.

Her er listen over de ti farligste yrkene i USA:

Yrke

Dødsfall per 100.000 arbeidere

Fiskere

141.7

Piloter

87.8

Tømmerhoggere

82.3

Stål- og jernarbeidere

61.0

Renovasjonsarbeidere

41.8

Bønder og rancheiere

37.1

Kraftledningsarbeidere

34.9

Feiere

33.9

Sjåfører

27.1

Andre landbruksarbeidere

21.7

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.