Røkkes oljeselskap kan være null verdt

Holder oljeprisen seg lav kan det tvinge Kjell Inge Røkke til å pumpe milliarder inn i Det norske.

Holder oljeprisen seg lav kan det tvinge Kjell Inge Røkke til å pumpe milliarder inn i Det norske. Foto: Lise Åserud (NTB Scanpix)

Med dagens oljepris og dollarkurs er gjelden til Kjell Inge Røkke-kontrollerte Det norske oljeselskap like stor som verdien av alle eiendelene.

15.01.15 07:00

Det norske oljeselskaps kjøp av Marathon Oils norske eiendeler for 16 milliarder kroner fortoner seg som et mareritt for selskapets aksjonærer, deriblant Kjell Inge Røkke, som via Aker eier halvparten av aksjene. Det skriver Finansavisen torsdag.

Den fallende kronekursen mot amerikanske dollar bidrar også til nedturen.

Ettersom det gjeldsfinansierte oppkjøpet ble gjort med et usikret dollarlån på 2,65 milliarder dollar, ser det ut som selskapet har tatt seg vann over hodet, ifølge Finansavisen.

Verdiene av eiendelene har falt, samtidig som gjelden, målt i norske kroner, har steget kraftig.

Ifølge analytikerne i Swedbank og Pareto Securities er selskapets gjeld nå på nivå med verdiene av alle selskapets eiendeler, inkludert Johan Sverdrup, gitt dagens oljepris og dollarkurs.

– Behovet for nedskrivninger i lys av Marathon Oil-kjøpet er så stort at selskapet definitivt vil komme i brudd med lånebetingelsene, sier analytiker Teodor Sveen Nilsen i Swedbank til Finansavisen.

I starten av juni kjøpte 2014 Det norske oljeselskap virksomheten til Marathon Oil på norsk sokkel for 12,6 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Med vedvarende lav oljepris kan et krav i låneavtalen om 25 prosent egenkapitalandel være i fare, ifølge den samme analytiker Teodor Sveen-Nilsen i meglerhuset Swedbank.

– En oljepris på 70 dollar fatet og lavere er kritisk for selskapets lånebetingelser, sier Sveen-Nilsen til DN.

Et brudd med lånebetingelsen kan med betalingsfritak en periode, eller lånebetingelsen endres mot et vederlag. I et worst case-scenario Sveen-Nilsen opererer med mangler Det norske rundt to milliarder kroner på å være fullfinansiert. Da vil kassen være tom i 2016, skriver DN.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.