*Nettavisen* Økonomi.

Røkkes ukjente Afrika-konflikt

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Kjendismilliardæren innblandet i storpolitisk spill på Afrikas Horn.

20.03.09 16:53

Det bygger opp til storm på noen av de mest interessante ikke-utbygde oljefeltene i verden. For 20 år siden rykket flere av de amerikanske oljeselskapene, med ConocoPhillips i spissen, inn i Somalia. Borgerkrigen i landet førte imidlertid til at store felter i landet ble liggende brakk.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

I dag er Somalia, for alle praktiske formål, delt opp. Det er i den nordvestlige delen, som i dag er utbryterrepublikken Somaliland, Kjell Inge Røkke, sammen med Riulf Rustad, Christian Eidem og fotballmannen Kjetil Siem, har satset. I begynnelsen av fjoråret ble oljeselskapet Asante Oil registrert, og nå eier Røkke, gjennom et datterselskap til Aker Capital, halvparten av selskapet.

Nå har imidlertid Røkkes investering Asante Oil fått ConocoPhillips på nakken.

Krangel om kontrakter
ConocoPhillips og BP går nå ut og gjentar sine krav over blokkene i Somaliland. Røkkes selskap Asante Oil og andre oljeaktører, som Ophir Energy, rammes av at deres kontrakter er inngått med utbryterrepublikken.

Dermed har Kjell Inge Røkke fått en delikat sak på sitt fang. Har selskapet han har vært med å putte rundt 30 millioner kroner i, rett til feltene eller ikke.

- ConocoPhillips forholder seg til et regime som ikke lenger eksisterer i denne delen av Somaliland, sier styreleder Jarand Rystad i Asante Oil til NA24.

Asante Oil forholder seg til det de kaller de facto folkevalgte myndigheter. Fire presidenter er blitt demokratisk valgt siden frigjøringen i 1991.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Forståelse med UD
- Har dere vært i kontakt med ConocoPhillips?

- De må gjerne mene hva de vil, men vi forholder oss til myndighetene. Vi har mottatt et brev og har sagt høflig at det brevet har vi overdratt til myndighetene, sier Rystad.

- Vi er veldig stolt av det arbeidet vi har gjort. Dette har vært gjort med forståelse med Utenriksdepartementet og i tråd med prinsippene som er satt av «Olje for Utvikling»-programmet og Petrad. Vi har fokusert på å gjøre alt veldig riktig med tanke på bærekraftig utvikling, sier Rystad til NA24.

Han forteller at de har vært veldig bevisst på at alt blir gjort etter boken og da særlig når det gjelder antikorrupsjonsarbeid og sosial bistand.

Store funn
Det har lenge vært store forventninger til feltene i Somaliland og Somalia. En kilde i oljemiljøet, NA24 har vært i kontakt med, betegner feltene som de største og billigst mulige storforekomstene i verden i dag hvis de bygges ut.

Norsknoterte TGS-Nopec har gjort seismiske undersøkelser både på land og offshore i Somaliland, og funnene betegnes som fantastiske.

Asante Oil er inne i en vanlig fase for frontier leting, der det gjenstår å gjøre geologiske undersøkelser og vurdere en eventuell videre gang.

Seismikkselskapet TGS-Nopec markedsfører en leterunde for seismikkinnsamling.

- Det er gjort den del leting der tidligere, men det har ikke skjedd noe på 20 år, sier Rystad og sier at det har vært stor interesse for området.

Ikke anerkjent
Til tross for at Somaliland erklærte seg uavhengige i 1991 har landet fortsatt ikke oppnådd internasjonal anerkjennelse. Somaliland og nabolandet i nordøst, Puntland, er i både politisk og voldelige kamper rundt enkelte regioner i området.

Det har ikke blitt påvist oljereserver i Somalia, men flere vestlige oljeselskaper hentet inn data på 1980-tallet som er klassifisert som høyt potensial for å gjøre oljefunn.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.