*Nettavisen* Økonomi.

Røkkesjef passer statens penger

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

Han passer på statens penger, men lønnes av Røkke.

08.04.09 14:33

I 2007 kjøpte den norske staten, ved Næringsdepartementet og næringsminister Dag Terje Andersen, seg inn i Aker Holding for 4,8 milliarder kroner, og fikk med det et indirekte eierskap på 12 prosent i Aker Solutions.

NA24 - din næringslivsavis

Daglig leder i holding-selskapet er Bengt Arve Rem. Styreleder er Leif Arne Langøy.

Lønnes ikke av AkerHolding
Begge er tungt inne i Aker, som torsdag denne uken solgte eiendeler til Aker Solutions for to milliarder kroner, som Aker Solutions finansierte ved å ta opp lån.

Bengt Arve Rem mottar ikke en krone i lønn for arbeidet i Aker Holding - han lønnes av Kjell Inge Røkkes hjertebarn Aker.

- Strukturen er hårreisende. Det er helt utrolig at regjeringen kan overlate kontrollen med disse milliardbeløpene til Aker-systemet, mener næringspolitisk talsmann Torbjørn Hansen i Høyre.

Han mener dette er en historisk sak.

- Det er vanvittig hvordan Arbeiderpartiet har blandet enorme pengebeløp med nære støttespillere på en måte som virker helt uforsvarlig ut fra å forvalte fellesskapets ressurser. Det er naivt. Veldig naivt, mener Hansen.

- Rigget for Aker
Han undrer seg over hvorfor ikke staten kunne gå direkte inn i Aker Solutions, i stedet for et indirekte eierskap gjennom et holdingselskap.

- Strukturen er rigget for å tilgodese Aker-systemet. Det er helt utrolig at regjeringen ikke forstår at Aker faktisk er en motpart i denne saken, sier han.

Roller i Aker
I selve Aker Holding er det den Røkke-kontrollerte delen av Aker-systemet som sitter med makten. Statens representant, Berit Kjøll, er styremedlem, men både daglig leder og styreleder står på Røkkes lønningsliste.

Rem har styreroller i en rekke Aker-selskaper, som blant annet Aker American Shipping Holding, Aker Asset Management, Aker Barents Base, Aker Bravo og Aker Finans.

Men fremfor alt er han konserndirektør i Røkke-styrte Aker ASA. Han har jobbet i Aker siden 1995.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Leif Arne Langøy, styreleder i Aker Holding, er styreleder i Aker ASA, og har også roller i en rekke andre Aker-selskaper.

Sammen skal de passe på statens milliarder i Aker Holding.

- Passivt gissel
Nå er det for øvrig ikke milliarder i flertall lenger.

Totalt investerte regjeringen 4,8 milliarder kroner, men nå er ikke denne investeringen verdt mer enn i overkant av 1,2 milliarder kroner. Siden staten gikk inn i selskapet har aksjen stupt med vel 75 prosent på børsen. Næringsdepartementet kjøpte i 2007 33,1 millioner aksjer til 145,6 kroner per aksje.

- Staten sitter som et passivt gissel i Aker Holding. Men at de ikke foretok seg noe etter å ha blitt kjent med en milliardtransaksjon mellom nærstående parter og motstridende interesser, er betenkelig, sier Hansen.

Flatgård ledet styremøte
Det har de siste dagene også kommet frem at det var en av Kjell Inge Røkkes mest betrodde menn som ledet styremøtet som førte til at Aker-transaksjonene ble gjennomført i forrige uke.

Aftenposten skriver at Kjell Inge Røkkes fortrolige mann og mangeårig støttespiller Bjørn Flatgård ledet det skjebnesvangre styremøtet i Aker Solutions mandag i forrige uke, etter at selskapets egentlige styreleder, Martinus Brandal erklærte seg inhabil på grunn av sine mange styreverv i den Røkke-kontrollerte delen av Aker-systemet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag