*Nettavisen* Økonomi.

Rolig børsdag

Oslo Børs klarte ikke følge opp den knallsterke starten på uken.

27.01.09 17:49

Hverdagen var tilbake på Oslo Børs tirsdag. Grådigheten og optimismen som ga bred internasjonal børsoppgang mandag glimret med sitt fravær.

NA24 - din næringslivsavis

Det ga en mer kjedelig børsdag selv om det svingte mellom pluss og minus. Pessimistiske amerikanske forbrukere brøt med flere positive makrorapporter som kom mandag sørget sammen med en styrket dollar for at oljeprisen svekket seg markant.

Det ga utslag på hovedindeksen som falt 0,43 prosent til 228,63 poeng. Totalt havnet omsetning av aksjer og grunnfondsbevis på 6,2 milliarder kroner.

Historisk svak tillit
Forbrukertilliten i USA sank til 37,7 i januar fra 38,6 desember, viser tall fra det amerikanske analysebyrået Conference Board. Tilliten er dermed på et historisk lavt nivå. Økonomene ventet at forbrukerundersøkelsen ville havne på 39 i januar.

- Det virker som om forbrukerne har begynt det nye året med samme grad av pessimisme som de opplevde de siste månedene i 2008. Forbrukerne forblir ganske pessimistiske om tilstanden i økonomien og om deres inntekter. Vi kan ikke si at de verste tidene er bak oss, sier leder Lynn Franco for undersøkelsen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Oljeprisen ned
Oljemarkedet reagerte på de svake tallene med å sende prisen på råolje ned. Resesjonsfrykten vokser ettersom forbrukerne også forblir pessimistiske. Den amerikanske økonomien er svært avhengig av at forbrukerne bruker penger, og oljeprisen er igjen svært avhengig av etterspørselen fra USA. Forbrukerne utgjør 70 prosent av den økonomiske aktiviteten i USA.

Boligprisindeksen Case-Shiller viser at prisene i de 20 største byene i USA falt med 18,2 prosent i november. Fallet var på linje med hva økonomene hadde ventet.

Da handelen på Oslo Børs var over kostet kontraktene på et fat nordsjøolje med levering i mars 44,75 dollar per fat. Det er en nedgang på 4,7 prosent.

StatoilHydro ble, til tross for at oljeprisen svekket seg mot slutten av dagen, sendt opp 0,90 prosent til 123,30 kroner. Aksjen ble igjen mest omsatt og totalt byttet verdier for 1,75 milliarder kroner hender.

Dropper emisjon
Telenor kom igjen i søkelyset. Selskapet har forlatt planene om å finansiere et milliardoppkjøp i India ved å hente penger fra aksjonærene. Meldingen om at de dropper emisjonen ble først tatt godt imot, men etter hvert mistet aksjen momentum. Telenor har allerede fått tilsagn om lån på 8 milliarder kroner, og struper nå utbyttet for 2008 og høyst sannsynlig for 2009.

- Jeg har fått snakket med mange aksjonærer og alle er negative til dealen i India. Ingen vil at den skal skje. Avtalen i India så dårlig ut da Telenor lanserte den for tre måneder siden. Nå ser det mye verre ut. Det har kommet flere konkurrenter og utsiktene og veksten er dårligere i India, sier Martin P. Hoff, teleanalytiker i Artic Securities til NA24.

Aksjen falt 0,75 prosent til 46,15 kroner og ble den nest mest omsatt.

Snudde
Yara falt 2,89 prosent til 168 kroner, mens REC steg 0,59 prosent til 68,10 kroner etter at storeier og konkurrent Q-Cells opprettholder tidligere guiding.

Mandag var oljeservicesektoren blant de største vinnerne, men tirsdag var tonen en helt annen. Seadrill falt 0,70 prosent til 56,60 kroner, men nedturen var langt større for seismikkselskapet Petroleum Geo-Service og undervannskontraktøren Acergy som falt henholdsvis 5,59 prosent til 23,65 kroner og 4,27 prosent til 39,20 kroner.

Oppturen bremset brått opp for DnB Nor som falt 5,78 prosent til 21,20 kroner. Dagen i forveien steg aksjen nærmere 16 prosent.

Bioteknologiselskapet NorDiag steg 24 prosent til 0,62 kroner etter at de meldte at DiaTech SRL er valgt som eksklusiv distributør i Italia for selskapets produkter av infeksjons sykdommer.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.