*Nettavisen* Økonomi.

Rolig start i New York

Opptur på Wall Street, men det er langt roligere enn i Europa.

24.01.08 17:17

Industriindeksen Dow Jones er helt flat på 12.268,54 poeng. Da går det bedre for teknologitunge Nasdaq som stiger 0,56 prosent til 2.329,46 poeng. Den brede S&P 500-indeksen stiger 0,22 prosent til 1.341,57 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Bush-administrasjonen melder at de venter å komme til enighet i løpet av neste uke med kongressen rundt den økonomiske tiltakspakken Det hvite hus har foreslått. Tiltakene omfatter skattelettelser, tiltak mot de økende tvangsalgene av boliger og andre skisser for å stimulere den amerikanske økonomien fra å nå en hardlanding.

Boligfall
På makrofronten har det kommet ferske boligtall. Igjen så viser salgsstatistikken knyttet til brukte boliger en fallende tendens. Det blir solgt færre boliger og prisene faller til nye bunner. Boligboblen som sprakk i fjor har fått mye av skylden rundt problemene i den amerikanske økonomien.

Salget av brukte boliger falt til 4,89 millioner bergenet på årlig basis i desember. Det er en nedgang på 2,2 prosent og det laveste nivået på ni år. Økonomene ventet at salget av brukte boliger ville havne på 4,98 millioner i desember. Medianprisen på bruktboligene falt med 6 prosent til 208.400 dollar.

Selskapene leverer
Resultatene begynner å strømme inn fra de største amerikanske selskapene. Så langt er bildet noe blandet, men torsdag har det kommet flere positive overraskelser.

AT&T har lagt frem et resultat som viser en vekst til 3,14 milliarder dollar fra 1,94 milliarder dollar i tilsvarende periode året før. Fordelt per aksje ble ikke resultatoppgangen like imponerende. Da økte resultatet til 51 cents per aksje fra 50 cents per aksje. Ifølge Bloomberg News forventet analytikerne at resultat ville vokse til 3 milliarder dollar eller rundt 51 cents per aksje.

Ford legger frem et stort underskudd, men har nærmest halvvert tapet. Hvis engangshendelser regnes bort endte resultatet på minus 366 millioner dollar eller rundt 19 cents per aksje i tap. Det er identisk med hva analytikerne hadde ventet, viser konsensusestimater fra Thomson Financial.

Finske Nokia har i tillegg kommet med gode nyheter. Selskapet tar stadig større markedsandeler og leverer også i overkant av forventninger med sitt resultat for fjerde kvartal. Verdens største produsent av mobiltelefoner venter at markedet vil fortsette å vokse fremover og har ikke kommet med noen bemerkninger knyttet til de økonomiske vekstutsiktene i USA

Ledigheten faller
Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt med 1.000 til 301.000 i forrige uke, det viser ferske tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Økonomene hadde ventet at antallet ville havne på 321.000 i forrige uke, viser en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News.

Dermed er fjerde uke på rad med nedgang et faktum. Samtidig falt den videreførte ledigheten med 79.000 til 2.672.000.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag