*Nettavisen* Økonomi.

Rømmer fra krisen

Foto: (Scnapix)

Økonomien går rett vest. Da drar arbeidsinnvandrerne rett øst.

30.10.08 08:16

De siste årenes økonomiske fremmarsj i Norge og Europa har ført til at flere hundre tusen arbeidstakere fra Øst-Europa har beveget seg vestover jaktende på bedre betalte jobber.

NA24 - din næringslivsavis

I 2004 ekspanderte EU østover, noe som førte til at flere vesteuropeiske land åpnet opp for økt arbeidsinnvandring fra de tidligere kommunistlandene.

Men grunnet finanskrisen og den svekkede økonomien rømmer imidlertid mange av de samme personene nå tilbake igjen.

Her finner du alt om finanskrisen

Rømmer fotballøya
Et av vestens kraftigste økonomiske lokomotiv de senere årene, Irland, som har doblet økonomien de ti siste årene, venter at antallet personer som kommer til å forlate øya neste år vil være det høyeste på 14 år. Den største andelen av disse igjen vil bestå av de 170.000 arbeidsinnvandrerne som de fire siste årene har ankommet øya fra Polen og andre østeuropeiske land, ifølge Bloomberg.

Så mange som 30.000 innvandrere har forlatt Irland så langt i år alene, og det er ventet at ytterligere 35.000 vil følge etter neste år.

Nå har nemlig finanskrisen ført til at øya har havnet i en resesjon, for første gang på to tiår, noe som har sendt arbeidsledigheten til det høyeste nivået på elleve år. Innvandrerne utgjør 16 prosent av arbeidsstokken på øya.

Irlands økonomi krympet med 0,5 prosent i andre kvartal og 0,3 prosent i tredje kvartal samtidig som ting ser langt lysere ut i Polen. Der ventes det at økonomien vil vise en vekst på rundt fem prosent både i år og til neste år.

Norge for tur?
I likhet med den irske økonomien har også den norske vært avhengig av en tilstrømning av arbeidskraft for å holde veksten ved like.

Ifølge Statistisk sentralbyrå innvandret det i fjor 44.300 ikke-nordiske statsborgere til Norge for første gang. Nesten halvparten av disse kom på grunn av arbeid, og innvandrerne fra Polen var den største innvandringsgruppen. I alt kom det 13.900 polakker hit i fjor, og siden 1990 fram til starten av 2008 har det i alt innvandret 30.500 polakker til Norge. Hele 70 prosent av disse har kommet for å jobbe, mens 25 prosent har kommet som familieinnvandrere.

En stor andel av de polske arbeidsinnvandrerne er håndverkere og arbeidere i byggenæringen, noe som fort kan føre til at polakkene her hjemme kan gjøre som landsbrødrene i Irland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tirsdag meldte Byggenæringens Landsforening (BLN) at de venter en reduksjon i aktiviteten på fem prosent i år og hele 19 prosent til neste år.

- Arbeidskraftbehovet innen bygg vil synke med 28.000 neste år. Totalt vil nærmere 60.000 bli berørt av nedgangen av byggenæringen, meldte Byggenæringens landsforening.

Les mer her: - Krisen gir boligkollaps

Landsforeningen varsler konkurser og permitteringer fremover.

- Det renner inn meldinger om permitteringer og oppsigelser. Norske bedrifter strammer inn hele tiden nå, sa Sverre A. Larssen, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL), til NA24 i helgen.

LES OGSÅ: Full stopp i boligsalget
LES OGSÅ: - Blir tvunget til å si opp

Polakkene skåner heller ikke den europeiske øya som har blitt hardest rammet av krisen, nemlig Island.

- I dag kan vi tjene like mye hjemme i Polen som på Island, derfor er det svært mange som nå drar hjem, sa den polske arbeideren Lukas Kvajewski til Nettavisen for kort tid siden.

Les mer her: Polakkene rømmer fra Island

Frustrerte bartendere
Men selv om polakkene har spilt og spiller en viktig rolle for norsk økonomi er nok arbeidskraften deres enda mer synlig andre steder.

Storbritannia og Irland kan alene ha tatt imot så mange som 1,2 millioner polakker siden 2004, noe som også har satt sine spor.

For å tekkes sine nye kunder har barer tatt inn polsk øl, som de selger ved siden av britiske merker, slaktere reklamerer for polske pølser ved siden av tradisjonelle kjøttretter og det blir vist landskamper for Polen på utestedenes tv-skjermer.

Men de siste månedene har flere irske puber merket stillstanden på de polske tappekranene, noe som har ført til at de har måttet omstille seg.

- I takt med at folk mistet jobben og dro hjem kollapset forretningen, sier George Bourke sjef for Dublin-puben Chaplins, hvor førsteetasjen inntil nylig var polskinspirert, ifølge Bloomberg.

En sterkt medvirkende årsak til at de østeuropeiske gjestearbeiderne har vært så populære hos vestlige bedrifter er at de har vært billigere å ansette enn arbeidstakerne i de respektive landene.

Allerede i fjor kom det en undersøkelse som viste at svært mange norske bedriftsledere mener gjestearbeidere utsettes for sosial dumping, og at de gir seg selv skylden for problemet.

Les også: - Nordmenn mer verdt enn utlendinger

Det er ventet at så mange som en tredel, eller 400.000, av polakkene som har søkt lykken i Storbritannia og Irland vil miste jobben som en følge av finanskrisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Irland går ned mens Polen går opp. Polen vil bli det nye Irland, sier Slawka Gruzewska, steward hos Ryanair, ifølge Bloomberg.

Uavhengig av det tyder ikke mye på at den polske økonomien vil mangle arbeidskraft med det første.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.