*Nettavisen* Økonomi.

Rømmer fra norske kroner

Nervøse investorer gjør pengene dine mindre verdt.

17.01.08 11:02

Stor nervøsitet i aksjemarkedene har gitt store valutautslag de siste dagene.

NA24 – din næringslivsavis

Det siste døgnet har kronen fortsatt å svekke seg mot dollar og flere av de andre store valutaene.

Kvitter seg med risiko
Årsaken til dette er ifølge makroøkonomene at nervøse markedsaktører frykter vektsutsiktene i USA. Aktørene kvitter seg med risiko og for mange betyr det at de selger seg ut av den norske valutaen.

- Svekkelsen kan i hovedsak relateres til børsfallet og det nervøse sentimetet, hvilket fører til flukt fra perifere og inn i mer sikre valutaer ettersom avmatningen nå er global og ikke kun i USA , og dette er en av grunnene til at amerikanske dollar styrker seg, skriver makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken i sin morgenrapport

Følg børsdagen:Børshopp etter milliardraset

Makroøkonomen legger til børsfall bidrar med svekkelsen både i form av generell sentimentsvekkelse for norsk økonomi og det faktum at en del av investorene og store fond som selger norske aksjer sitter i New York og London. Dermed svekker kronen seg mot disse valutaene på deres aksjesalg.

Venter svakere vekst
Siden i går har kronen svekket seg fem øre mot dollar og 16 øre mot pundet. I tillegg har euro svekket som mot blant annet dollar, slik at bevegelsene i den norske kronen mot dollar har vært større.

Driveren bak dette er uttalelser fra Yves Mersch, som er representant for den europeiske sentralbanken (ESB).

- I et intervju indikerte Mersch blant annet at det er mulig vekstanslagene for eurosonen i 2008 må nedrevideres. Han sa at en sterkere euro, høye oljepriser, svakere amerikansk vekst og høyere priser på kreditt utgjør nedsiderisikoer for veksten. Uttalelsene bidro til frykt for at de amerikanske problemene kan spre seg til Europa, skriver valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets.

Her er noen valutakrysninger torsdag formiddag

USD/NOK: 5,4375
EUR/NOK: 7,9500
GBP/NOK: 10,6920
EUR/USD: 1,4617
SEK/NOK: 84,3200
EURO/USD: 1,4615

Bernanke følges nøye
Sjefen for den amerikanske sentralbanken, Ben Bernanke, taler torsdag ettermiddag i representantenes hus i Washington om de økonomiske utsiktene i USA. Denne begivenheten følges med stor spenning, og mange markedsaktører venter nå kraftige rentekutt i slutten av måneden. I forrige uke uttalte Bernanke at de makroøkonomiske utsiktene har blitt svakere og han utelukket heller ikke kraftige rentekutt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Blant annet disse uttalelsene fikk Handelsbanken Capital Markets til å endre sin renteprognose i begynnelsen av uken.

Les mer: Spår kraftige rentekutt

Markedet venter nå seg rentekutt på både 0,50 prosentpoeng og også en viss sannsynlighet for et kutt på 0,75 prosentpoeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag