*Nettavisen* Økonomi.

Rømmer «superbanken»

Statens pensjonskasse Foto: (SPK)

Den statlige superbanken er ikke det den en gang var.

Fra 1. mars 2014 ble påslaget på renten til Statens pensjonskasse (SPK) bestemt hevet av Finansdepartementet. I januar i år kom nyheten om at det skjer igjen. Dermed øker boliglånsrenten i SPK fra 2,5 til 2,9 prosent fra 1. mars, skriver Finansavisen mandag.

Renten blir med andre ord høyere enn de beste tilbudene fra blant annet DNB og Danske Bank på ned til 2,7 prosent flytende rente. Fastrentelån kan man i markedet få til enda lavere rente, men SPK tilbyr ikke fastrentelån.

Dermed har kundene i SPK gått fra en situasjon hvor rentedifferansen før 1. mars i fjor var på rundt 1,5 prosentpoeng til å ha den samme eller for mange også høyere rente enn man kan få hos bankene, skriver Finansavisen.

- Vi ser nå uke for uke at antall søknader går nedover, og at en økende andel innfrir lånene sine hos oss, sier seksjonssjef i SPK Mette Ystebø Hagen til Finansavisen.

Allerede da den første hevingen av påslaget kom i fjor, merket Statens pensjonskasse ifølge Ystebø Hagen at søknadsflommen bremset kraftig opp.I 2013 økte utlånsvolumet fra SPK med hele 44 prosent, mens veksten i fjor falt til 16 prosent.

Antall søknader falt samtidig med rundt 35 prosent i løpet av 2014, og nedgangen fortsetter i januar i år. SPK har foreløpig ikke tall på hvor mange som har innfridd lånene etter at den siste rentehevelsen ble kjent i starten av januar, men antall søknader i januar er halvert sammenlignet med januar for to år siden.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag