*Nettavisen* Økonomi.

Rømmer til det private

Politiets fremste eksperter flykter til langt bedre betalte jobber i privat næringsliv. Økokrim mener hjerneflukten kan bli en fare for rettssikkerheten.

23.02.06 21:50

I etterforskningen av de tyngste sakene er Økokrim avhengige av landet beste eksperter på økonomisk kriminalitet. På samme måte bør Nokas-etterforskerne være bedre taktikere enn ranerne de jakter på.

Flykter fra Politiet
Mens politispesialister tjener 350.000 kroner i året, håver arbeidstakere i private selskaper inn det dobbelte. Nå opplever politiet en flukt fra etaten.

- I verste fall kan det bety at straffeapparatet settes inn mot enkle forbrytelser. De som begår komplisert og meget alvorlig kriminalitet slipper unna, fordi det ikke er tidstrekkelig med ressurser. Det kan vi ikke være bekjent av, sier førstestatsadvokat i Økokrim, Morten Eriksen til TV 2 Nyhetene.

Tilfredsstiller ikke krav
Økokrim har mistet flere titalls etterforskere de siste tre årene. I fjor huket Skatteetaten i Trondheim inn tre politispesialister som økte lønnsslippen med 100.000 kroner i året.

Politihøgskolen i Oslo registrerer også en bekymringsfull utvikling. Av nesten 2.300 søkere i fjor, tilfredsstilte bare 389 studenter opptakskravene. Frykten er at lav status og en begynnerlønn under sykepleiere og lærere kan gi et dårligere politi på sikt.

- Ikke mange eller gode nok søkere er bekymringsfullt. Det er viktig med tanke på rettssikkerheten, men det er også et politisk spørsmål, sier Arne Johannesen, leder i Politiets Fellesforbund.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.