– I løpet av to år har bruken av kredittkort til daglige småkjøp økt med 25-30 prosent, riktignok fra et relativt lavt nivå, sier sjefanalytiker Johan Morling hos Eurocard til Aftenposten.

Les: Slik skal hun redde nordmenn fra luksusfellen

Det er kredittkortselskapet som har gjort undersøkelsen blant 100.000 nordiske brukere for årene 2014-2016. Han mener grunnen er at mange matkjeder har åpnet for at kundene kan betale med kredittkort, noe som bekreftes av Norgesgruppen der bruken av kredittkort har økt med 7 prosent det siste året.

Les: - Betaler hundrevis av millioner i det skjulte for å få nordmenn til å låne mer

Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet Jorge B. Jensen advarer mot den økte kredittkortbruken til hverdagshandel.

Les: Sjokkert ekspert: Én av fire tror boliglån har høyere rente enn kredittkort

– For det første innebærer det en risiko for uønsket og unødvendig gjeldsoppbygging i husholdningene. For det andre betaler butikkene atskillig mer for å få bruke systemet til de internasjonale kredittkortene enn andre systemer, som for eksempel BankAxept som gir konto-til-kontobetaling. Kredittkortsystemet er opptil ti ganger så dyrt som BankAxept for butikkene, og det er en kostnad kundene til syvende og sist betaler i form av dyrere varer. Kredittkortselskapene fungerer som et fordyrende mellomledd mellom butikk og kunde, mener han.