NA24.no

Roper varsko om nordmenns sparepenger

(Nordnet)
- Jeg håper folk ikke putter de i syltetøyglass eller madrassen.

Den skandinaviske banken Nordnet har gjennomført en undersøkelse som viser at nordmenn har altfor lite oppsparte midler til trangere tider og uforutsette utgifter.

- Undersøkelsen avdekker en veldig økonomisk sårbarhet hos en stor del av befolkningen. Hvis for eksempel bilen må til reparasjon og vaskemaskinen går fløyten samtidig, vil det bli svært problematisk for mange, sier Sissel Olsvik Vammervold, spareøkonom i Nordnet, i en melding til Nettavisen NA24.

De fleste er under anbefalt grense
Nordnet anbefaler at man bør ha tilsvarende to til tre netto månedslønner oppspart som bufferkapital. Gjennomsnittslønnen i Norge er 363.800 kroner, noe som tilsvarer en gjennomsnittlig månedslønn på 20.000 kroner. Da bør man altså ha minst 40.000 kroner i bufferkapital.

Undersøkelsen viser at seks av ti nordmenn har en lavere bufferkapital enn anbefalt. Av dette er det 25 prosent som ikke har spart opp noen penger i det hele tatt.

- Bufferkapital bør man ha lett tilgjengelig på en høyrentekonto eller i et pengemarkedsfond, men det er viktig å holde disse pengene noe atskilt slik at de ikke blir med i det daglige forbruket uten at man tenker over det. Det er mange som faller for fristelsen til å kjøpe noe man strengt tatt ikke trenger når man ser at man har en større sum på konto. Man forventer jo ikke at bilen skal på reparasjon eller at vaskemaskinen blir ødelagt, men det er viktig å tvinge seg selv til å ha litt å gå på slik at det ikke blir krise om ting skulle oppstå, sier Olsvik Vammervold.

Hun forteller at kredittkortgjeld eller forbruksgjeld er dårlige alternativer for å betale uforutsette utgifter.

Sparer på høyrentekonto
Det finnes flere måter å spare til buffer. I undersøkelsen svarer halvparten av befolkningen at de sparer på høyrentekonto, 17 prosent sparer på brukskonto, 1,7 prosent i rentefond, 4,4 prosent i aksjefond og 10 prosent i annet.

- Høyrentekonto er en fornuftig spareløsning for buffersparing, mens brukskonto gir for lav rente og er ikke å anbefale. Det er viktig å holde bufferkapitalen atskilt fra de øvrige kontoene slik at pengene ikke så lett blir med i dragsuget. Pengemarkedsfond kan fungere svært godt til denne type sparing. Man får da cirka samme rente som på høyrentekonto, men pengene er litt mer utilgjengelige enn på konto og det gjør at man ikke like lett blir fristet til å bruke av dem når man strengt tatt ikke trenger. Selger du fondsandelene har du penger på konto i løpet av et par dager, sier Olsvik Vammervold.

Det er ti prosent som svarer at de sparer på annet vis.

- Jeg håper det ikke er i syltetøyglass eller i madrassen. Man bør prioritere trygg avkastning på buffersparingen, sier Olsvik Vammervold.

Her er noen gode råd fra Nordnet for hvordan man kan spare opp en buffer:

  • Sjekk om du kan få billigere lån, forsikringer, strøm og telefon.
  • Kutt ut unødvendige abonnementer på for eksempel blader og TV kanaler.
  • Planlegg måltider og gjør større innkjøp på matbutikken. Unngå mathandling hver dag.
  • Ikke kjøp kaffe på Kaffebrenneriet hver dag.
  • Dersom du spiser ute ofte, kan du redusere antall ganger per måned. Vennegjengen vil sikkert synes det er en god idé og enda koseligere å spise middag hjemme hos hverandre enn på restaurant.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere