NA24.no

Roser Kristins potente grep

Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)
Sist oppdatert:
Krisen behandler Norge bedre enn mange andre. Les spådommene her.

Norsk økonomi ser ut til å gå inn for en betraktelig mykere landing enn hva tilfellet er for en rekke andre land, skriver SEB i sin nyeste rapport - Nordic Outlook.

NA24 - din næringslivsavis

Til tross for at vi, ifølge SEB, kommer til å klare oss langt bedre enn landene rundt oss, vil vi likevel ikke være upåvirket av krisen. Den svenske banken har nå utarbeidet prognoser for hvordan det kommer til å gå med norsk økonomi, og bildet er todelt.

Ille, men ikke ille
BNP er forventet å falle med 1,2 prosent i år, og deretter stige med 2 prosent neste år. Bare en gang før i etterkrigstiden har Norge opplevd fallende BNP gjennom et helt år - og det var på 0,2 prosent i 1988.

Til tross for at norsk økonomi ligger an til å få sitt verste år, rent vekstmessig, siden andre verdenskrig, ser likevel SEB mange lyspunkter. Sjeføkonom Stein Bruun skriver i rapporten at virkningene av krisen trolig blir mildere enn resesjonen for 20 år siden.

- Dagens økonomiske politikk er mer potent. Finanspolitikken er den mest ekspansive på mer enn 30 år, og de kortsiktige realrentene nærmer seg null, mot 6-8 prosent på slutten av 1980-tallet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Tungt for eksportindustrien
I rapporten beskriver Bruun en norsk økonomi som reddes av offentlige penger og oljeinvesteringer. Eksportindustrien, på den andre siden, kommer til å rammes kraftig, med et fall på 7 prosent i løpet av 2009. Grunnen er den kraftige nedturen i norske hovedmarkeder i Europa.

Samtidig forventer SEB at privat forbruk kommer til å holde seg oppe, og bli omtrent uendret.

BNP-veksten vil bli negativ både i første og andre kvartal, spår SEB. Men med sommeren kommer omslaget i økonomien. Godt hjulpet av den tidligere omtalte potente politikken.

Renten stiger - i 2010
SEB tror arbeidsledigheten vil fortsette å stige, men ser ikke for seg at det blir verre enn en ledighetstopp på 4,7 prosent ved midten av neste år.

Samtidig vil rentene forbli lave i denne perioden. SEB tror det kommer et nytt rentekutt fra Norges Bank, kanskje i juni, men denne gangen blir kuttet på marginale 0,25 prosentpoeng og det blir det siste rentekuttet i denne omgang. Ved utgangen av 2010 spår Bruun og SEB at styringsrenten i Norge vil ligge på 2,25 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere