*Nettavisen* Økonomi.

Roser Kristins potente grep

Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)

Krisen behandler Norge bedre enn mange andre. Les spådommene her.

12.05.09 14:32

Norsk økonomi ser ut til å gå inn for en betraktelig mykere landing enn hva tilfellet er for en rekke andre land, skriver SEB i sin nyeste rapport - Nordic Outlook.

NA24 - din næringslivsavis

Til tross for at vi, ifølge SEB, kommer til å klare oss langt bedre enn landene rundt oss, vil vi likevel ikke være upåvirket av krisen. Den svenske banken har nå utarbeidet prognoser for hvordan det kommer til å gå med norsk økonomi, og bildet er todelt.

Ille, men ikke ille
BNP er forventet å falle med 1,2 prosent i år, og deretter stige med 2 prosent neste år. Bare en gang før i etterkrigstiden har Norge opplevd fallende BNP gjennom et helt år - og det var på 0,2 prosent i 1988.

Til tross for at norsk økonomi ligger an til å få sitt verste år, rent vekstmessig, siden andre verdenskrig, ser likevel SEB mange lyspunkter. Sjeføkonom Stein Bruun skriver i rapporten at virkningene av krisen trolig blir mildere enn resesjonen for 20 år siden.

- Dagens økonomiske politikk er mer potent. Finanspolitikken er den mest ekspansive på mer enn 30 år, og de kortsiktige realrentene nærmer seg null, mot 6-8 prosent på slutten av 1980-tallet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Tungt for eksportindustrien
I rapporten beskriver Bruun en norsk økonomi som reddes av offentlige penger og oljeinvesteringer. Eksportindustrien, på den andre siden, kommer til å rammes kraftig, med et fall på 7 prosent i løpet av 2009. Grunnen er den kraftige nedturen i norske hovedmarkeder i Europa.

Samtidig forventer SEB at privat forbruk kommer til å holde seg oppe, og bli omtrent uendret.

BNP-veksten vil bli negativ både i første og andre kvartal, spår SEB. Men med sommeren kommer omslaget i økonomien. Godt hjulpet av den tidligere omtalte potente politikken.

Renten stiger - i 2010
SEB tror arbeidsledigheten vil fortsette å stige, men ser ikke for seg at det blir verre enn en ledighetstopp på 4,7 prosent ved midten av neste år.

Samtidig vil rentene forbli lave i denne perioden. SEB tror det kommer et nytt rentekutt fra Norges Bank, kanskje i juni, men denne gangen blir kuttet på marginale 0,25 prosentpoeng og det blir det siste rentekuttet i denne omgang. Ved utgangen av 2010 spår Bruun og SEB at styringsrenten i Norge vil ligge på 2,25 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.