*Nettavisen* Økonomi.

Rot i radioen

Nærradiokonsesjonene framstår som absurd teater.

10.06.08 09:08

(NA24-KOMMENTAR): En uke etter Medietilsynets omkalfatring av landets nærradiokonsesjoner er hakeslippet fortsatt like stort i radiostudioene rundt forbi. Og de færreste forstår hva byråkratene i Fredrikstad egentlig mente. Det er fristende å helle til den oppfatning at Medietilsynet kastet kortene i en vanskelig konsesjonsrunde og sender ballen over til Kulturdepartementet.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

For det kommer en flom av ankesaker.

Radio 1 og SBS Norge tapte konsesjonen i Oslo og Stavanger. Etter år med underskudd har eierne snudd trenden og tjener penger. I hvert fall nok til å kunne kjøpe restene av radiomisèren Kanal 24. Men administrerende direktør Bente Klemetsdal fant grunn til å kalle tilsynets avgjørelse for vanvittig» og frykter at stasjonen må avvikle virksomhet og sparke ansatte Hun har frist på seg til 27. juni til å anke saken. Det bør hun gjøre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (NA24)

Ikke ett ord
For hvorfor skal Botswana-baserte 21st Venture og Svein Larsen drive allmennkringkasting i Oslo-området, egentlig? Den tidligere partisekretæren i Oslo Arbeiderparti har fortsatt like gode politiske kontakter og er fortsatt like flink til å skrive konsesjonssøknader som beslutningstakerne faller for. Men allmenheten får ikke vite ett eneste ord om hva den nye Radio Metro skal inneholde av lokalstoff og nyheter.

Alt vi har fått vite derfra er at Larsens gamle venn og kollega fra parti og arbeiderpresse, Thor Viksveen (61), skal bli daglig leder. Gamle gutter holder fortsatt sammen.

Jazz-nyheter
Og hvorfor skal jazzradioen i Oslo tildeles den såkalte allmennkonsesjonen? Ikke et vondt ord om jazz, men de som sitter i studio og legger på skiver med smektende toner har da ingen verdens forutsetning for å lage nyheter. Medietilsynet bruker kulturpolitiske kriterier og økonomisk drivverdighet som sentrale vilkår og blander kortene. Nyheter må lages av nyhetsfolk, og de hører jazz bare på fritida.

Det aller mest absurde utslaget kom i Trondheim, hvor Studentradion (ja, den heter det), som tidligere har delt frekvensen med radio Adressa, nå skal overta hele sendeflaten, med en konsesjon på ni års varighet! Radioen som til og med later som den ikke kan stave skal sende døgnet rundt i sju år. Hvordan skal de få studert? - Det blir vanskelig det, ja, sa en av representantene for stasjonen i NRKs Her og Nå i forrige uke. Han tilsto til og med at det kom til å gå ut over kjæresten.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Jeg sier ikke at Radio 1 bør ha noe radiomonopol, verken i Stavanger eller Oslo. Men kanalen produserer nyheter og har holdt på lenge. Hvordan ville det sett ut hvis papiravisene skulle fratas konsesjon, enten de er riksdekkende eller lokale og har levd i generasjoner?

Vitsen med konsesjon er vitterlig å holde orden i sysakene. Og ikke skape forvirring og rot. Og merarbeid for byråkratene hos Trond Giske.

Dag Solberg er frilansjournalist og spaltist i NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.