NA24.no

Rører ikke renten

Sist oppdatert:
Ingen sjokkbeskjed fra Norges Bank. Sentralbanksjefen sitter på gjerdet.

Norges Bank bestemte på dagens rentemøte å holde styringsrenten uendret.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed er renten fortsatt 5,50 prosent.

Se direkte fra pressekonferansen til Norges Bank 14.45

I sin egen rentebane hadde Norges Bank lagt opp til uendret rente i dag. I denne antydet Gjedrem & co at neste økning ville komme først i august. Heller ikke ekspertene trodde på noen renteøkning i dag.

- Avventende
Ekspertene var spente på om Norges Bank ville komme med nye signaler i sin begrunnelse etter rentemøtet. Økonomene NA24 har snakket med mener Gjedrem sitter på gjerdet og venter på flere signaler.

- Norges Bank er avventende, konstaterer sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

- Som ventet var det ikke aktuelt å heve nå. Men vi hadde ventet flere signaler. Norges Bank sier at høy inflasjon samlet sett gjør at de holder døren åpen for en heving i juni, sier Juel til NA24.

Han sier videre at det var ingen klare signaler her.

- Norges Bank venter på en klar bekreftelse på at inflasjonen kommer opp før de vil gjøre noe, sier han.

Nordea venter to renteøkninger til før toppen er nådd, èn i juni og èn i august.

- Utelukker ingenting
- Det var en veldig balansert pressemelding, og som ventet fra vår del, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

Chen mener at dersom Norges Bank hadde sagt at de vurderte å heve nå, hadde det vært veldig haukete og rentehevingen ville vært en done-deal.

- At han ikke nevnte at han vurderte å heve nå, betyr likevel ikke at heving neste gang utelukkes, selv om enkelte analytikere mener dette, sier Chen, og legger til: Eneste hinder for en økning i juni er et kjempesvakt inflasjonstall som kommer 10. juni, noe som neppe skjer med de prisdriverne vi har rundt oss.

Overrasket
Chen ble overrasket over formuleringen «Inflasjonen har økt det siste halve året, og den underliggende prisstigningen er nå noe over 2,5 prosent», som sentralbanksjef Svein Gjedrem skriver i begrunnelsen.

- KPI-JAE (Konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer) er er 2,4 prosent. Det betyr at de vektlegger de andre underliggende indeksene også, som viser langt høyere inflasjon, sier økonomen.

Han står fast ved at Norges Bank hever nok en gang ved St.Hans.

- Det er noe som vi har sagt lenge, og som etter hvert konsensus nå også mener. Anledningen er god med ny rentebane og vurderinger i pengpolitisk rapport, sier Chen.

Prisveksten
I sin begrunnelse skriver Norges Bank at prisveksten har tatt seg opp det siste halve året og er høyere enn anslått.

- Oljeprisen har steget videre til et svært høyt nivå. Veksten i energi- og matvareprisene trekker inflasjonen opp i mange land, og renteforventningene ute har steget. Arbeidsmarkedet holder seg stramt, og lønnsoppgjørene tyder som ventet på at lønnsveksten tiltar her hjemme. Samlet er den underliggende prisstigningen nær, men noe over 2,5 prosent, skriver Norges Bank.

Norges Bank fastholder at strategien fra Pengepolitisk rapport 1 om at at styringsrenten bør ligge i intervallet 5 - 6 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 25. juni, med mindre norsk økonomi blir utsatt for uventet store forstyrrelser.

- Økningen i prisstigningen og utsikter til at inflasjonen kan tilta taler for at styringsrenten settes videre opp. Uroen i finansmarkedene, høye rentepåslag i pengemarkedet og usikkerhet om utviklingen ute gjør likevel at det samlet sett er riktig å holde renten uendret nå, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere