NA24.no

Rører ikke renten

Sist oppdatert:
Sentralbanksjefen holder renten i ro - inntil videre.

Landets låntagere kan puste ut for denne gang.

NA24 - din næringslivsavis

Norges Bank bestemte onsdag å holde styringsrenten uendret på 5,75 prosent, som flertallet av økonomene ventet på forhånd.

- Inflasjonen tiltar
Det var desto større spenning knyttet til om Norges Bank ville komme med nye signaler om renteutsiktene. En av årsakene til det er at markedet fikk meget sterke inflasjonstall i ansiktet mandag denne uken. Inflasjonen i juli var på hele 4,3 prosent, fra 3,4 prosent målt i en 12-månedersperiode i juni.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem skriver at den høye prisveksten har overasket.

- Inflasjonen tiltar. Den underliggende prisveksten var høyere enn ventet i juli og ser nå ut til å være nær 3,5 prosent, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Fastholder strategien
Norges Bank skriver dagens melding at de fastholder strategien som ble presentert i renteprognosen fra juni.

- Analysen i Pengepolitisk rapport 2 tydet på at styringsrenten blir liggende på dagens nivå eller kanskje noe høyere det nærmeste året. Hovedstyrets strategi er at styringsrenten bør ligge i intervallet 5,25 - 6,25 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 29. oktober, med mindre norsk økonomi blir utsatt for uventet store forstyrrelser. Ny informasjon siden forrige rentemøte gir ikke grunnlag for å avvike fra denne strategien, skriver Norges Bank.

Analytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets sa onsdag morgen til NA24 at de er spent på hvilke signaler sentralbanksjef Svein Gjedrem kommer med hva angår inflasjonen.

- Det er ikke umulig at han vil kommentere den høye prisveksten, sier Viland, og peker på at dersom Gjedrem har til hensikt å heve renten ved neste møte om halvannen måned, så er det også forventet at det kommer signaler på det under dagens rentebeslutning.

NA24 kommer tilbake med mer

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere