NA24.no

Rører ikke renten

Sist oppdatert:
Norges Bank setter seg på gjerdet og ser an utviklingen i markedene.

Norges Bank holder renten i ro.

NA24 - din næringslivsavis

Det ble bestemt på dagens rentemøte i sentralbanken. Dermed er styringsrenten fortsatt 5,75 prosent.

– Det er nå uvanlig stor usikkerhet knyttet til uroen i finansmarkedene. Vi ser store bevegelser i pengemarkedsrentene, aksjekursene, kronekursen og olje- og råvareprisene fra dag til dag. Det er vanskelig å anslå varigheten av utslagene og virkningene for inflasjonen og aktiviteten i norsk økonomi. Derfor er det riktig å holde renten uendret nå, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en melding fra Norges Bank.

Norges Bank skriver videre at i avveiningen har de lagt vekt på at prisveksten har tiltatt markert siden i fjor høst.

- Den underliggende prisveksten ser nå ut til å være litt under 3,5 prosent. Det er høyere enn forventet og godt over inflasjonsmålet på 2,5 prosent. Lønningene stiger mye, og veksten i produktiviteten ser ut til å avta raskere enn tidligere antatt. Samtidig har kronekursen svekket seg. Det er utsikter til at inflasjonen kan holde seg høy en tid fremover.

- Klare tegn til at veksten avtar
På den andre siden vektlegger Norges Bank at krisen i finansmarkedene blitt dypere, og at risikoen for en langvarig nedgangskonjunktur ute har økt.

Det var på forhånd bred enighet blant landets makroøkonomer om at sentralbanken ville sitte i ro. Ekspertene har ment at høye pengemarkedsrenter gjør jobben og gir uansett høyere renter for husholdningene, slik at sentralbanken ikke trenger å stramme ytterligere til. Det blir også vektlagt i rapporten fra sentralbanken,

- Tremåneders pengemarkedsrente i Norge har den siste uken variert mellom 6,5 og 7 prosent. Interbankmarkedet har til tider vært svært lite likvid. Det er spesielt stor mangel på dollarlikviditet, særlig i europeisk åpningstid. Det har gitt store svingninger og høye påslag i de korte rentene. Flere sentralbanker, også Norges Bank, har tilført dollar for å avhjelpe den unormale situasjonen i pengemarkedene.

- Påslagene de norske finansinstitusjonene må betale for å låne penger i kredittmarkedet, har økt ytterligere. De norske bankenes vektede utlånsrente på nye boliglån med god sikkerhet har steget med knapt 0,3 prosentenheter til nær 7,4 prosent.

- Riktig å holde renten uendret
I sommer kom Norges Bank med sin pengepolitiske rapport. Da var strategien at styringsrenten bør ligge mellom 5,25 prosent og 6,25 prosent. Renten ble da hevet til 5,75 prosent og har ligget der siden. Neste planlagte rentemøte er 29. oktober og renten vil ligge på 5,75 prosent i frem til denne datoen.

Likevel er situasjonen siden de la frem den pengepolitiske rapporten blitt langt mer presset. Forutsetningen for at renten skulle ligge mellom 5,25 prosent og 6,25 prosent var at norsk økonomi ikke blir utsatt for uventet store forstyrrelser.

I pengemarkedet er situasjonen stresset, mens aksjemarkedene har fått juling. Både oljeprisen, råvareprisene og kronekursen har falt tilbake, og har vært utsatt for store svingninger fra dag til dag.

- Det er vanskelig å anslå varigheten av utslagene og virkningene for inflasjonen og aktiviteten i norsk økonomi. En samlet vurdering tilsier at det er riktig å holde renten uendret ved dette møtet, skriver Norges Bank i sin begrunnelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere