*Nettavisen* Økonomi.

Ruglede start i USA

Urolig åpning i New York.

12.05.09 16:26

De amerikanske børsene åpnet i klart positivt terreng, men svinger klart etter en drøy halvtime.

NA24 iMarkedet – siste nytt fra finansmarkedene

Den kjente Dow Jones-indeksen stiger 0,14 prosent til 8.430,16 poeng, men har allerede rukket å være i minus. Den brede S&P 500-indeksen faller 0,13 prosent til 908,02 poeng. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen blir sendt ned 0,43 prosent til 1.723,75 poeng.

- Jeg tror ikke det er noen retning for markedene for øyeblikket. Jeg vil ikke bli overrasket hvis de i løpet av dagen går fra positiv til negativ. Vi har sett noen fantastiske rallyer over hele verden de siste par månedene og jeg tror investorene venter på den neste store katalysatoren, sier sjefstrateg David Jones hos IG Markets til CNN Money.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Banker og penger
Flere av bankene og finansinstitusjonene i USA har gjort at de kommer til å betale tilbake pengene de har fått lånt gjennom programmet TARP. Nå tyr bankene til emisjoner for å hente penger i markedet slik at de betaler tilbake skattebetalernes penger. Likevel er det ikke alle som er like godt stilt.

Citigroup opplyser at de ved utgangen av første kvartal hadde fått økt tilskuddene fra TARP-pakken til nærmere 45 milliarder dollar. I februar lå beløpet på 36,5 milliarder dollar. Citigroup var dessuten en av ti banker som er blitt pålagt å hente frisk kapital av myndighetene. Det skjer etter at sentralbanken Federal Reserve har gjennomført stresstester som har simulert ulike utfall ved nye milliardtap.

I likehet med Citigroup har også Bank of America fått beskjed om å styrke balansen. Spekulasjoner i ulike internasjonale medier siterer ikke-navngitte kilder som hevder at Bank of America har solgt rundt seks prosent av aksjene i China Cunstruction Bank. Den amerikanske storbanken skal ha mottatt 7,3 milliarder dollar fra salget og sitter igjen med rett over 10,6 prosent av aksjene i den kinesiske banken.

Bank of America har ett halvt år på seg å hente inn 33,9 milliarder dollar i ny kapital. Aksjekursen faller rundt 3 prosent etter at handelen har åpnet. Citigroup faller 4 prosent.

Ford i fokus
Bilprodusenten Ford skal hente inn nye midler for å kunne finansiere pensjonsforpliktelser. Totalt vil de tilby 300 millioner aksjer og håper å få inn mellom 1,7 og 2 milliarder dollar i ny kapital. Bakgrunnen for at de ønsker å gjennomføre en emisjon er at de ikke vil benytte sin skjøre kapitalbeholdning til pensjonsforpliktelsene.

Ford-aksjen stuper 13,5 prosent etter at handelen på Wall Street åpnet.

Større lekkasje
Handelslekkasjen i USA er blitt noe større. I mars ble underskuddet på 27,58 milliarder dollar mot et revidert underskudd på 26,13 milliarder i februar. Tallene fra det amerikanske handelsdepartementet viser at importen falt med 1 prosent til 151,2 milliarder dollar, mens eksporten ble redusert til 123,62 milliarder dollar. Det tilsvarer en nedgang i eksporten på 2,4 prosent.

Likevel havnet underskuddet på handelsbalansen på de nivåene økonomene forventet. Ifølge estimater innhentet av Bloomberg News lå forventningene på minus 27,5 milliarder dollar.

Les mer: Underskuddet øker i USA

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.