*Nettavisen* Økonomi.

Ruglete børsdag

Oslo Børs svingte mellom pluss og minus, men reddet seg inn på plussiden.

04.03.08 17:32

Oslo Børs endte i pluss etter en fomlende utvikling. Hovedindeksen endte med en oppgang på 0,29 prosent til 420,60 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Resultatsesongen for fjerde kvartal er over og det er blitt langt roligere på børsene rundt om i verden. På Oslo Børs klarte selskapene å vise til en solid vekst på topplinjen, og var nær ved å innfri forventningene til analytikerne. Beregninger utført for Reuters viser at omsetningsveksten omregnet til euro var totalt 22,2 prosent, mens tilsvarende vekst var på skuffende 7 prosent i snitt. Det er kun et utvalg selskaper som er inkludert i gjennomgangen.

Ifølge Reuters lå forventningene i forkant av fjerde kvartal på en omsetningsvekst på 22,5 prosent, mens driftsresultatet var ventet å vokse med 35 prosent. Driftsmarginen falt med rundt 2 prosentpoeng og havnet på 14 prosent. Det var lavere enn forventningene på 18 prosent.

Stille før stormen
I oljemarkedet er det stille før stormen. Onsdag avholder OPEC sitt møte i Wien og Irans oljeminister sier at de støtter et kutt i produksjonen. OPECs president og Algeries oljeminister Chakib Khelil utelukker at de kommer til å heve taket på produksjonen. Spekulasjoner om at OPEC kan komme til å kutte produksjonen med en halv million fat om dag, har tidligere ført til rekorder. Sentrale representanter fra flere av medlemslandene gikk langt i å antyde at de ønsket å kutte produksjonen for å opprettholde det høye prisnivået, nå er tonen en annen.

Onsdag er det også klart for den ukentlige lagerrapporten fra de amerikanske myndighetene. Denne rapporten vil fortelle markedet om hvordan etterspørselen har utviklet seg og hvor godt rustet USA står til å møte forventet etterspørsel. Da Oslo Børs stengte hadde oljeprisen falt til 100,15 dollar.

StatoilHydros milliardkjøp var ikke nok til å hindre at det ble en liten nedtur. Aksjen falt 0,31 prosent til 159 kroner. Blar opp omkring 10 milliarder kroner for de resterende 50-prosentene i Peregrino-prosjektet i Brasil. I tillegg kjøper StatoilHydro Anadarkos 25 prosents andel i Kaskida-funnet på dypt vann i Mexicogolfen. Prisen er 1,8 milliarder dollar.

Spekulasjoner
Rykter om at det kan komme oppkjøpere på banen i Norske Skog, sendte aksjen oppover. En noe uklar artikkel fra NRK sendte aksjekursen rett opp. Ifølge kringkasteren skal det være kjent i markedet at Wallenberg-familien sammen med Stora Enso og UMP Kymmene er i ferd med å klargjøre et bud på selskapet. Dette er i tråd tidligere spekulasjoner, men det er fortsatt ukjent om det virkelig kommer et bud. Spekulasjonene sendte uansett Norske Skog-aksjen opp 10,19 prosent til 28,65 kroner.

Det ble en etterlengtet opptur for to av årets største børstapere. Aker Yards steg på kjøpsinteresse fra storaksjonær Per Sævik. Gjennom verftsselskapet Havyards Invest har han kjøpt seg litt større i det kriserammede Aker Yards. Havyard Invest har kjøpt 2,99 millioner aksjer til kurs 50 kroner. Inkludert tidligere kjøp har dermed Havyard kontroll over 8,8 millioner aksjer i Aker Yards. Selv om selskapet hevder at de ikke vil kjøpe ytterligere aksjer i Aker Yards i denne omgang, steg aksjekursen 8,77 prosent til 49 kroner.

Etter at Kjell Inge Røkkes Aker solgte seg ut av Aker Yards for rundt ett år siden, har det stort sett gått nedover med verftsselskapet. Totalt har aksjekursen falt rundt 60 prosent det siste året. Siden nyttår er fallet på over 20 prosent. Aker fikk rundt 100 kroner per aksje da de solgte seg helt ut.

Aksjonærene i Tandberg Data fikk en etterlengtet opptur. Tirsdagens vinner steg 21,43 prosent til 85 øre. Likevel er det nitrist lesning når man ser utviklingen så langt i år. Kursen er ned 69 prosent i 2008 og på ett år er 90 prosent av verdiene borte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.