*Nettavisen* Økonomi.

Rundjulte oljeaksjer tar sats på Oslo Børs

  Foto: Roald, Berit (Scanpix)

- Helt ekstrem oppgang i oljeserviceaksjer.

06.10.15 16:31

En oljepris som bikket 50 dollar per fat bidro til en ny sterk dag på Oslo Børs, med olje- og oljerelaterte aksjer i tet.

Hovedindeksen steg 1,95 prosent til 613,01 poeng, og er nå opp 7,5 prosent den siste uken.

- Oljepris og kommentarer fra oljekonferansen i London driver markedet. Man ser også at Statoil og oljeservice går sterkt i dag, sier aksjestrateg Erik Roland i Nordea til Nettavisen Stocklink.

I oljemarkedet steg prisen på nordsjøolje 2,2 prosent gjennom dagen, til 50,3 dollar per fat.

Fra oljekonferansen Oil & Money i London kom det ifølge Bloomberg oppløftende signaler, deriblant fra det internasjonale energibyråets leder som uttalte at oljeproduksjonen utenfor OPEC vil falle med en halv million fat per dag neste år. I tillegg er investeringskuttene i oljeprosjekter rekordhøye, sa IEA-toppen Fatih Birol.

Her hjemme steg oljekjempen Statoil med 3,7 prosent, mens oljeserviceselskaper som Seadrill og Subsea 7 var opp henholdsvis 3,7 og 3,9 prosent.

- Det er helt ekstremt
I sektoren, som har fått bank på børsen i kjølvannet av fallende oljepris og oljeselskapenes budsjettkutt, har flere aksjer gått sterkt den siste uken.

Riggselskapet Fred. Olsen Energy er opp hele 34 prosent, Seadrill har steget 17 prosent og Aker Solutions er opp 17 prosent. Den siste uken har også resultert i en oppgang på 15 prosent for Statoil og 24 prosent for Det norske oljeselskap.

- Flere oljeserviceselskaper er opp 10 til 30 prosent de siste fem dagene. Det er helt ekstremt og det er ikke tvil om at det representerer en endring i sentimentet, sier Roland, som fortsetter:

- Fundamentalt har man ikke sett noe som tilsier at man skal bli superoptimistisk på oljeprisen på kort sikt. Men når oljeselskapene struper investeringsbudsjettene vet man at det tilbudsoverskuddet man har i dag vil forsvinne etter hvert. Etterspørselstall, spesielt fra Kina, er overraskende sterke. Det får kanskje folk til å tro at markedet vil være raskere i balanse enn man har fryktet tidligere.

- Fantastiske tall
Norwegians trafikktall for september fikk en lunken mottagelse på børsen tirsdag, der aksjen falt 3,1 prosent, men fra analytikerhold satt lovordene løst.

- Det er fantastiske tall. Det er skikkelig bra. Lastefaktoren på 88,2 prosent i september er et nivå som man kun så i topp sommermåneder i gamle dager, og knapt nok det. Det er bra over hele linjen, sier analytiker Ivar Andreas Lemmechen Gjul i Fondsfinans til Nettavisen Stocklink.

Swedbank er også positivt overrasket.

- Det var høyere vekst, høyere yield og høyere lastefaktor enn vi hadde forventet, sier analytiker Hans Erik Jacobsen.

I september pekte pilene riktig vei for flyselskapet, med ni prosent passasjervekst, bedre kapasitetsutnyttelse og økte inntekter per passasjer (yield). På langdistanse var flyene nærmest stappfulle, med en fyllingsgrad på 96 prosent.

Les mer: Nye solide Norwegian-tall og Spår rekordresultater for Kjos

Økt hedging-tap
Fondsfinans-analytikeren påpeker at flyselskapets tap på sikringsposisjoner er opp fra 223 millioner kroner ved utløpet av august til 364 millioner kroner ved utløpet av september.

- Jeg tror det er hva markedet reagerer på i dag. Jeg synes det er rart. Det underliggende bekrefter at butikken går veldig bra og sannsynligvis skal estimatene opp i tiden fremover. Det var også forventet at hedging-tapet skulle komme opp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag