NA24.no

Rundsmurte slekta

Sist oppdatert:
42-åringen ga kontrakter verdt millioner til to brødre og en nevø - og til venner. Flere kan bli siktet for korrupsjon.

Les NA24 på mobil

Den korrupsjonssiktede 42-åringen i Bærum kommune ga ut kontrakter til to brødre og en nevø. For dette mener politiet at han fikk returbetaling i stor skala.

NA24 - din næringslivsavis

I flere år delte den 42 år gamle kommuneansatte mannen ut kontrakter til folk som stod ham nær. Bærum kommune kan ha tapt millioner. Etter hva NA24 forstår kan flere bli siktet for korrupsjon.

Venner fikk kontrakter
NA24 kjenner til at alle som er siktet i korrupsjonssaken i Bærum, er i nær familie. Tre av de fire er brødre, mens den fjerde siktede er nevøen til 42-åringen.

NA24 har snakket med flere personer som kjenner 42-åringen personlig, og som har fått kontrakter på arbeid for Bærum kommune gjennom ham.

- De siktede personene vil bli fremstilt for varetektsfengsling klokken 09 fredag. Vi vil be om varetekt for alle fire, men jeg ønsker ikke å si hva vi ber om, eller navnene på de siktede, sier etterforskningsleder Ole Johan Brett ved Søndre Buskerud politidistrikt til NA24.

Fant 300.000 i kontanter
Onsdag gikk politiet til aksjon hjemme hos de siktede personene. Hos den kommuneansatte 42-åringen ble det funnet 300.000 kroner.

Politiet i Søndre Buskerud startet etterforskning i saken etter å ha blitt tipset av Buskerud fylkesskattekontor.

- Vi ble tipset om et selskap i Buskerud. Derfor har vi saken, sier etterforskningsleder Brett. Etter det NA24 kjenner til, tipset fylkesskattekontoret om mistenkelige transaksjoner til Bærum kommune fra et malerfirma i fylket. Firmaet eies av nevøen til den kommuneansatte 42-åringen.

Brødre ble millionærer
Senere ble også to brødre av den kommuneansatte siktet. Den ene skrev NA24 om torsdag morgen. Etter at mannen opprettet et håndverksfirma i 2002, gikk han fra en inntekt på under 200 - 300.000 kroner i 2001 til 2002, til en årlig inntekt på mellom 1,1 og 1,6 millioner kroner.

Les hele saken her.

Den tredje broren driver et håndverksfirma registrert i Midt-Norge. Også denne broren oppleve at årsinntekten gikk fra temmelig gjennomsnittlig til over halvannen million fra 2002 til 2003. De siste årene har han nærmet seg en årsinntekt på nær 2 millioner kroner.

Også nevøen, som er i 20-årene, har hatt en kraftig innteksøkning de siste årene.

Ifølge politiets teori skal en 42 år gammel fagansvarlig i Bærum kommunes Eiendomsforvaltning over flere år ha delt ut kontrakter til folk som står ham nær.

De til sammen fire siktede i korrupsjonssaken som nå rulles opp i Bærum kommune er alle i nær familiær med den siktede kommuneansatte. Etter hva NA24 forstår er politiet interessert i flere personer enn de som allerede er siktet.

Frykter vennskapsbånd
NA24 har snakket med flere personer som kjenner 42-åringen personlig, og som har fått kontrakter på arbeid for Bærum kommune gjennom ham. Et av selskapene er et Buskerud-basert håndverkerfirma, som har utført vedlikeholdsarbeid ved skoler i Bærum.

- Det siste halve året har vi utført arbeid for rundt en halv million kroner for kommunen, sier daglig leder i firmaet til NA24.

Styrelederen i håndverkerfirmaet i Buskerud er en svært god venn av 42-åringen. Nå frykter daglig leder at dette vennskapsbåndet skal ramme bedriften.

- På grunn av dette båndet får vi nå bokettersyn og full pakke. Men vi har alt vårt på det tørre - så sant det ikke har skjedd ting jeg ikke vet om, sier daglig leder.

Verken daglig leder eller styreleder i Buskerud-firmaet er blant de fire som til nå har blitt siktet i korrupsjonssaken. - Vi er ikke involvert i dette nå. Ellers hadde jeg ikke snakket med deg, sier han.

Skiftet ledere og låste døren
Ifølge politiets beskrivelser har den korrupsjonssiktede kommunearbeideren mottatt bestikkelser for et betydelig beløp og påført kommunen tap i millionklassen. Kommunen er nå i full gang med å kartlegge størrelsen på eventuelle tap. Et av spørsmålene nå, er om også andre ansatte har mottatt smøring fra håndverksbransjen.

Bærum kommune tar saken svært alvorlig, og skal blant annet midlertidig ha skiftet ut ledelsen i eiendomsforvaltningen av hensyn til etterforskningen. Etter det NA24 erfarer, skal politiet nå ha stengt av hele avdelingen i forbindelse med etterforskningen.

Kommunen vil også nedsette et eget utvalg for forsøke å finne ut hva som har skjedd - utover det politiets etterforskning ventes å ville vise.

Startet nettopp forebygging
Få dager før politiet tok ut siktelser mot de fire mennene hadde Bærum kommune engasjerte revisjonsfirmaet Ernst & Young til å gjennomføre stikkprøvekontroller på jakt etter korrupsjon i kommunens Eiendomsforvaltning.

- Etter det som skjedde i våre nabokommuner vedtok kommunestyret at vi skulle se gjennomføre tiltak som skulle virke forebyggende. Firmaet skulle gå gjennom både nybygg og vedlikeholdsprosjekter, sier rådmann i Bærum kommune, Elisabeth Enger, til NA24.

- Nå får vi se hva interngranskningen vil vise. Jeg er redd for at det kan være en ukultur i hele Eiendomsforvaltningen, sier SVs gruppeleder i Bærum kommune, Terje Akerhaug, til NA24.

Fredag vil det avgjøres om de fire mennene, som til nå er siktet i korrupsjonssaken, blir fremstilt for varetekstfengsling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere