Tidligere fredag omtalte bransjenettstedet Kampanje at en ny kalddusj har rammet TV 2.

Omsetningen utvikler seg svakere enn kanalen har budsjettert, og etter syv måneder ligger kanalen 100 millioner kroner bak budsjett.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Usikkert om oppsigelser

I 2015 hadde TV 2 en omsetning på 3,9 milliarder kroner, men situasjonen har forverret seg kraftig siden før sommeren.

Les også: TV 2 varsler kutt på 350 millioner

På et allmøte i begynnelsen av mai ble det kjent at TV 2 skal spare minst 350 millioner kroner frem mot år 2020, en nyhet Nettavisen omtalte før den ble offentliggjort.

LES OGSÅ: Landets ti største aviser har mistet 200 journalister - NRK har fått 120 flere

Ved midnatt natt til lørdag går fristen ut for å søke sluttpakker. Nettavisen kjenner til at rundt 60 personer har fått innvilget sluttpakker, i tillegg er flere i prosess med ledelsen om en ordning.

Les også: TV 2 kutter i Bergen - de ansatte informert før påske

Redaksjonsklubben i kanalen, Klubb 2, bekrefter noen av Nettavisens opplysninger.

- Det er cirka 60 personer som har fått innvilget sluttpakke, men hvor mange som må til for at vi skal få avviklet nedskjæringene med frivillige løsninger er ikke kjent for oss ennå, sier leder for redaksjonsklubben i Oslo Stein Akre til Nettavisen.

Les også: - TV 2 vurderer kutt på 120 millioner kroner

(artikkelen fortsetter under)

Prosessen preger TV 2-ansatte

Hvor mange som har søkt, og eventuelt får innvilget sluttpakke, blir ikke formelt klart før mandag 19. september. Den langvarige prosessen har tatt på medarbeiderne i kanalen.

Les også: Stenstrøm: - TV 2 burde gitt de ansatte svar i dag

- Det er klart at vi er preget av situasjonen vi er i, det er mange ansatte og ulike reaksjoner. Det er en veldig spesiell stemning på huset og praten rundt kaffemaskinen handler om nedskjæringene.

- Noen har sykmeldt seg fordi de opplever prosessen som belastende, det gjelder personer fra enkelte avdelinger som er berørt i Bergen, forteller Akre.

Les også: Store kutt i TV 2-avdeling

I slutten av august gikk en av kanalens aller største stjerner, Davy Wathne, ut med denne kraftsalven i et intervju med VG:

- Jeg tror det blir blodig og fryktelig tøft – mye styggere og smertefullt enn vi har gått rundt og trodd.

Les også: Slik blir sluttpakkene i TV 2

Flere stjerner forsvinner

Av kjente navn som gir seg har Nils Gunnar Lie, Jan Øyvind Helgesen, Signe Tynning, Mah-Rukh Ali og Jan Ove Ekeberg tatt sluttpakke.

I sportsavdelingen kvitter TV 2 seg med Jahn Ivar «Mini» Jacobsen, Freddy Dos Santos, Aleksander Schau, Thomas Aune og Ole Martin Årst. Årsaken til at sportsprofilene må slutte er at kanalen som kjent tapte rettighetene til norsk fotball til TVNorge-eier Discovery fra neste år.

Nettavisen kjenner til at noen av dem som har fått innvilget sluttpakke i TV 2 har følt seg presset til å velge denne løsningen. Noen er blitt skissert oppgaver de ikke ønsket å ha i fortsettelsen, mens andre regelrett har følt seg uønsket.

Kampanjen skrev tidligere fredag også at ansatte klamrer seg fast til jobbene sine. De siste månedene har redaksjonsklubben i TV 2 brukt mye tid på å informere de ulike avdelingene om prosessen videre.

- Jeg opplever i det store og hele at ledelsen har opptrådt ryddig. De har en rolle og vi har en rolle. Det er ikke noe å si på det, sier Akre.

- TV 2 skal være en bra plass

Torsdag 29. september får de ansatte i TV 2 presentert den nye organisasjonen. Fra denne dagen starter andre del av prosessen med nedskjæringene. Dersom det blir overtallige i kanalen blir det trolig nye runder og frister for sluttpakker.

Det er ennå ikke kjent hvordan den nye organisasjonen blir seende ut, men blant ledere og mellomledere har det vært spekulert i følgende:

  • outsourcing av sporten i et eget datterselskap av TV 2.
  • outsourcing av nyheter i et eget datterselskap av TV 2.
  • kutt i inntil 120 ansatte. I dag utgjør personalkostnadene til kanalen cirka en tredjedel av kostnadene. Noen av kuttene kommer allerede til høsten.
  • TV 2 i 2017 blir veldig mye mer annerledes enn TV 2 i 2016.
  • prosjektet «TV 2 2020» er en del av et politisk spill.
  • alt teknisk personell blir outsourcet.

Etter det Nettavisen får opplyst er det lite trolig at en outsourcing av sporten og nyheter er aktuelt på nåværende tidspunkt.

- Det er et klart mål for kanalen at vi skal være den største kommersielle aktøren innen aktualitet, sport og nyheter, og at TV 2 skal være en bra plass å jobbe etter at disse prosessene er avsluttet, forteller Akre.

I vinter sa TV 2 at de ønsker statsstøtte for å kunne holde liv i sine daglige nyhetssendinger og holde liv i hovedkontoret i Bergen.

Et ønske som ble møtt med kritikk fra flere hold.

Flertallet på Stortinget ble i februar enige om en ny avtale om allmennkringkasting.

TV 2-sjef: - Krevende prosess

Verken organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand eller TV 2-sjef Olav Sandnes har ikke besvart noen av Nettavisens henvendelser.

Kommunikasjonssjef Jan Petter Dahl skriver i en SMS til Nettavisen at kanalen kommenterer saken på mandag.

Willand uttalte til Kampanje at arbeidet med «TV 2 i 2020» likevel er krevende:

- Prosessen vi er inne i nå er krevende for alle involverte siden det også innebærer at vi må si ha det til kolleger som vi bryr oss om og som har vært med på å bygge TV 2 til noe vi er stolte av. Dette er prosesser vi skal ta på alvor og håndtere ordentlig. Jeg er likevel sikker på at TV 2 kommer styrket ut av dette og at vi vil fortsette å være en viktig aktør i det norske samfunnet også i tiden fremover, sier Willand