*Nettavisen* Økonomi.

Rush til tvungen gjeldsordning

kredittkort kredittgjeld gjeld lån kortlån kreditt credit card

kredittkort kredittgjeld gjeld lån kortlån kreditt credit card Foto: Shutterstock.

Over femti prosents økning i søknader om tvungen gjeldsordning i Oslo.

På landsbasis var det i første halvår i år 2.773 personer som søkte Namsmannen om å få tvungen gjeldsordning, skriver Dagens Næringsliv (DN) . Det er en økning på 24 prosent fra samme periode i fjor.

I alt 305 personer søkte om gjeldsforhandlinger i hovedstaden første halvår. Ifølge namsfogd Alexander Dey i Oslo er antall søkander det høyeste siden 1997.

Fagpolitisk direktør Jorge Jensen i Forbrukerrådet mener tallene bare viser toppen av isfjellet. Han forteller til DN at det tydeligvis er mange nordmenn som har fått innvilget kreditt de burde vært frarådet fra. En tvungen gjeldsordning er en ordning for nordmenn med uløselige pengekniper. En gjeldsordning gir deg muligheten til å få slettet all gjeld, mot at du betaler det du kan og lever nøkternt i en periode på fem år.

For å søke må du ta kontakt med Namsmannen (lensmann eller byfogd) på hjemstedet.

Fakta om tvungen gjeldsordning:
Gjeldsordning går ut på at du skal betale så mye du kan av gjelden din i en femårsperiode. Deretter vil du som hovedregel være gjeldfri. Dette gjelder også om du ikke kan betale noe til kreditorene.

Det er ingen nedre grense for hvor store inntekter eller gjeld du må ha, og ordningen gjelder også for arbeidsledige, trygdede osv.

Du kan også søke gjeldsordning om du tidligere har vært næringsdrivende, eller om du bare har gjeld til det offentlige, f.eks. skatte- og avgiftsgjeld eller bidragsgjeld.

Søknad om gjeldsordning er gratis.

Mer info hos Forbrukerportalen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.