NA24.no

Ruskevær på Oslo Børs

Sist oppdatert:
Svært få lyspunkter på børsen onsdag.

Tynn feriehandel og økte bensin- og destillatlagre preget aksjemarkedet i Oslo.

NA24 - din næringslivsavis

Det siste døgnet har fallende priser på råvarer satt sitt preg på energiaksjene på både de amerikanske og asiatiske børsene. Ikke overraskende smitter den negative stemningen over til de europeiske børsene også.

Oslo Børs endte i negativt farvann onsdag. Hovedindeksen ble sendte ned 1,77 prosent til 264,83 poeng.

Mer bensin og destillater
Markedet har ventet nervøst på oljelagertallene fra USA onsdag. Fasiten viser at råoljelagrene i USA faller med 2,9 millioner fat, 100.000 fat mer enn forventet. Men det er lagrene av bensin og destillater alle følger med på

Bensinlagrene steg ifølge Dow Jones Newswire med 1,9 millioner fat forrige uke, mens det ifølge Bloomberg News var ventet et fall på 900.000 fat. Destillatlagrene steg med hele 3,7 millioner fat, noe som er rundt 900.000 fat mer enn forventet.

Etterspørselen etter oljeprodukter, både til forbrukere (typisk bensin) og industrien (andre destillater) har vært svakere enn forventet. Dermed har oljeprisen også falt kraftig tilbake.

Oljeprisen reagerte umiddelbart negativt på tallene. Råolje for levering i august faller 2,2 prosent til 62,58 dollar fatet onsdag. Et fat nordsjøolje handles i London til under 62 dollar fatet.

StatoilHydro endte ned 0,83 prosent til 120,20 kroner.

Av andre tungvektere falt REC og Yara henholdsvis 2,83 prosent til 44,00 kroner og 3,52 prosent til 166,19 kroner. Acergy-aksjen gikk ned 3,77 prosent til 59,25 kroner.

Dnb Nor i fokus
DnB Nor-aksjen falt tidligere på dagen etter at det kom en nyhetsmelding om at Latvia ber om at bankene ettergir 10 prosent av lånene til personer med økonomiske problem. Dette er personer som kvalifiserer til en ny støtteordning for lånekunder i trøbbel.

- Dette støtteprogrammet må få støtte fra internasjonale långivere som EU og IMF og selvfølgelig er det behov for en viss solidaritet fra bankene etter planen innebærer at bankene skriver ned 10 prosent av gjelden, sa Latvias statsminister Valdis Dombrovskis i et intervu med en radiokanal i dag, ifølge di.se.

Bankene med fleste lånekunder i Latvia er Swedbank, SEB, Nordea og Dnb Nor.

Aksjen falt til slutt 0,61 prosent til 44,20 kroner.

Nye 300 til Sevan
Resultatet av reparasjonsemisjonen til oljeservice- og riggselskapet Sevan Marine ASA er nå klart. Totalt vil styret utstede 37,4 millioner nye aksjer til etter at tegningsperioden nå har utløpt og tildelingen er klar. Reparasjonsemisjonen vil tilføre riggselskapet ytterligere 300 millioner kroner.

Aksjen steg 1,12 prosent til 7,24 kroner.

Noreco traff
Noreco og de andre oljeselskapene i produksjonslisens 378 kan glede seg over et olje- og gassfunn. Det er Oljedirektoratet som onsdag morgen melder at det er gjort funn av olje og gass i en ny letebrønn boret i utvinningstillatelsen 378 i Nordsjøen. Tyske Wintershall Norge ASA er operatør og Noreco har en 20 prosent eierandel.

- Grosbeak er et svært lovende funn som er viktig for Noreco, sier Lars Fosvold, direktør for leteaktiviteter i Noreco.

Noreco-aksjen ble sendt opp 2,21 prosent til 18,50 kroner.

Laber stemning i Europa
I Europa er det også dårlig stemning i aksjemarkedene. DAX-indeksen i Frankfurt sank 0,56 prosent, mens CAC 40 i Paris sendes ned 1,52 prosent. Samme utvikling kan spores i London, hvor FTSE 100 er ned 1,26 prosent. OMX København og OMX Stockholm er ned henholdsvis 0,04 og 0,90 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere