NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
(FOTO: AP/SCANPIX)

Russer spiser Arsenal

Sist oppdatert:
Stadig større deler av Arsenal blir kjøpt opp av en styrtrik russer.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den russiske milliardæren Alexander (Alishar) Usmanov har økt sin aksjebeholdning i den engelske toppklubben Arsenal. Nå eier han over 24 prosent av klubben, ifølge Reuters.

NA24 - din næringslivsavis

Selskapet Red and White Holding, som er investeringsinstrumentet til den russiske forretningsmannen og som har klubbens tidligere visestyreleder David Dein som toppsjef, har økt eierandelen sin i klubben fra 23 prosent siden september i fjor.

Alexander (Alishar) Usmanov og den iranskfødte forvalteren Farhad Moshiri svidde før dette av 900 millioner kroner på å sikre seg 14,58 prosent av toppklubben. Blant annet består denne posten av aksjene Dein i sin tid eide.

Kan kjøpe hele
Selv om selskapet foreløpig kun har en minoritetspost i klubben kan Arsenal til slutt ende opp med å bli heleid av den rike russeren. Red and White Holding blir nemlig pliktig til å gi et bud på hele klubben, ifølge reglene til børsen i London, så fort de kontrollerer 30 prosent av aksjene.

Da den første posten ble flagget meldte Red and White at de hadde dedikert mer midler til dette, men at de da ikke hadde intensjoner om å ta over hele klubben.

David Dein trakk seg som visestyreleder i fjor, angivelig fordi han var misfornøyd med mottagelsen av nyheten om at den amerikanske forretningsmannen Stan Kroenke hadde kjøpte ti prosent av klubben av kringkasteren ITV.

- Jeg har alltid hatt de beste interessene til Arsenal i hjertet – jeg har hatt et kjærlighetsforhold med klubben siden jeg var seks, sa David Dein, ifølge Financial Times.

- Selger ikke
Da Stan Kroenke først sikret seg 9,9 prosent av aksjene fikk det ryktet til å gå om at amerikaneren vil kjøpe hele storklubben, noe han da ble advart mot.

- Aksjonærene vil foretrekke å ha kontroll fremfor å selge til en fremmed. Vi vil bli forferdet om klubben havner på andre siden av Atlanteren, sa styreleder Peter Hill-Wood, til The Guardian.

Styrelederen har tidligere fastslått at verken han eller de andre storaksjonærene Fiszman, Nina Bracewell-Smith eller Carr-familen vil selge seg ut.

I oktober forlenget styret i klubben en avtale som hindrer klubbens styremedlemmer å selge aksjer til utenforstående aksjonærer. Den avtalen varer frem til april 2009.

Blant de rikeste i verden
Superrike Alexander (Alishar) Usmanov har sopt sammen sin formue i metallindustrien, teleindustrien og medieverden. Blant annet kjøpte han i fjor avisen Kommersant fra den forviste oligarken Boris Berezovsky, som igjen er kompis med Roman Abramovitsj. Usmanov er av Forbes rangert som verdens 142. rikeste person med en formue på 5,5 milliarder dollar.

Søkkrike Moshiri sikret seg nylig ti prosent i den britiske investeringsbanken og Meglerhuset Panmure Gordon.

Arsenal har tidligere blitt verdsatt til 404 millioner pund, ifølge BBC.

Det britiske fotballmarkedet koker snart over av rikinger. Foruten disse finner man blant annet Roman Abramovitsj i Chelsea, Malcolm Glazer i Manchester United, George Gillett og Tom Hicks i Liverpool, den tidligere thailandske statsministeren Thaksin Shinawatra i Manchester City og Kroenke i Arsenal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere