NA24.no

Russerne avgjør uansett

(Scanpix)
Reiten-exit trenger ikke ha noen betydning for StatoilHydros deltagelse i russisk gasseventyr.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Jeg synes det er synd at Eivind Reiten trekker seg. Han ville vært en ekstremt dyktig styreleder for StatoilHydro og han ville gjort en utmerket jobb. Men jeg synes avgangen er modig og ryddig gjort, sier analytiker Gudmund Isfeldt i DnB Nor Markets til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Den avgåtte styrelederen Eivind Reiten i StatoilHydro har vært en av de mest sentral personene i forbindelse med norsk deltagelse på det store gassfeltet Sjtokman i Barentshavet. Reiten har både gjennom egenskapen av å være konsernsjef i Norsk Hydro og nå sist som styreleder i StatoilHydro vært tett knyttet til forhandlingene med den russiske monopolisten Gazprom.

Het kandidat
Norges oljekjempe ble etter fusjonen av Statoil og Norsk Hydros olje- og gassvirksomhet igjen en het kandidat til å få bli med på utbyggingen av første fase av Sjtokman-feltet i nord. Den russiske presidenten Vladimir Putin ringte personlig til statsminister Jens Stoltenberg og StatoilHydro bekreftet at de er i dialog med Gazprom om få delta på det prestisjetunge prosjektet.

For kort tid siden valgte Gazprom å ta den franske oljekjempen Total inn i varmen og la franskmennene bli med på utbyggingen, og StatoilHydro ble sammen med det amerikanske selskapet ConocoPhillips nevnt som to mulige kandidater til å bli med på prosjektet.

Både Statoil og Hydro var tidligere langt inne i prosessen for å bli med, siden begge selskapene sitter med en unik kompetanse og teknologi på utbygging av de utfordrende nordområdene. Plutselig for rundt ett år siden var de uaktuelle siden Gazprom ønsket å stå for utbyggingen selv. Nå har pipen fått en annen tone.

Første fase
Det er første fase av utbyggingen av Sjtokman-feltet som nå står på dagsorden. Prosjektet er verdsatt til 18 milliarder dollar eller rundt 100 milliarder kroner.

Kilder nær det rundt den russiske gassmonopolisten Gazprom har tidligere uttalt at StatoilHydro ligger an til å få ti prosent av prosjektet og at ConocoPhillips vil sitte med 14 prosent. Total har 25 prosent, mens de resterende 51 prosentene vil Gazprom selv ha kontroll over.

- Statoil og Norsk Hydro har samarbeidet om en posisjon tidligere og det er ingen grunn til å tro at dette vil påvirke dialogen med Gazzprom, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro til NA24.

- Lund vil klare det
Analytiker Gudmund Isfeldt i DnB Nor Markets er langt på vei enig i Aanestads vurderinger. Analytikeren mener at det fusjonerte selskapet StatoilHydro har en god prosjektledelse og kompetanse til å delta i Sjtokman-utbyggingen. Selv om Reitens rolle har vært veldig viktig, er den ikke avgjørende i den fasen dialogen har kommet til.

- Det har ikke så mye å si, svarer Isfeldt på NA24 spørsmål om hva det vil ha å si for prosessen.

Han trekker frem at det er russerne som bestemmer, men at det er klart at det norske selskapet er attraktiv potensiell partner med sin kompetanse og teknologi.

- Helge Lund vil klare å forhandle frem en god løsning for StatoilHydro, sier analytikeren til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere