Russerne sjekker laksen igjen

Foto: Henning Bagger (SCANPIX)

Mattilsynet forbereder ny inspeksjonsrunde med russerne. Nå skal frossenfisken sjekkes også.

21.11.06 17:16

Etter ønske fra den russiske veterinærtjenesten, er Mattilsynet, Eksportutvalget for fisk (EFF) og Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) nå i gang med å forberede ankomst av en russisk inspektør til Norge, skriver Mattilsynet på sin hjemmeside i en oppdatering om situasjonen.

NA24 – din næringslivsavis

Inspektøren skal i løpet av oppholdet i Norge på tre måneder jobbe opp mot de ti virksomhetene som ble besøkt av russiske inspektører i august i år. Samtidig opplyses det at inspektøren ikke vil ikke inspisere nye bedrifter som ønsker å eksportere oppdrettsfisk til Russland.

Vil inspisere frossen-eksportører
Mattilsynet hadde 21. september et møte med Veterinærtjenesten i Moskva for å drøfte videre arbeid med eksport av fisk til Russland. Protokollen fra dette møtet er nå i ferd med å sluttføres og underskrives. Det er nå klart at det stilles krav om inspeksjon og godkjenning også for bedrifter som ønsker å eksportere frossen oppdrettsfisk til Russland.

- Når det gjelder eksport av villfisk er det ingen endringer fra tidligere, og handelen går som normalt. Det er ikke innført krav om egne inspeksjoner eller godkjenninger, skriver Mattilsynet.

Importører i Russland
Mattilsynet er klar over at flere eksportører er interessert i å melde inn ytterligere importører i Russland. Foreløpig forholder Veterinærtjenesten seg til importvirksomhetene som de åtte godkjente anleggene har meldt inn.

Mattilsynet er i dialog med Veterinærtjenesten om dette, og vil informere så fort nye avklaringer foreligger.

Flere inspeksjoner på nyåret
Mattilsynet opplyser at det arbeides aktivt fra norsk side for å få gjennomført nye inspeksjonsrunder. Fra russisk side er det forespeilet at det kan gjennomføres på nyåret.

EFF vil på vegne av Mattilsynet i januar ta en ny runde for å oppdatere listene over norske oppdrettsvirksomheter som er interessert i inspeksjon med tanke på eksport til Russland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.