Russisk bombe dempet stemningen

Foto: Knut Falch/SCANPIX

Telenor fikk gjennomgå på børsen etter russisk milliardarrest.

12.03.09 17:49

For andre dag på rad denne uken endte Oslo Børs i nedoverbakke.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Torsdag falt hovedindeksen 0,66 prosent til 210,91 poeng.

Usikkerhet rundt Telenor
Nyheten om at det ukjente selskapet Farimex har tatt arrest i Telenors aksjer i det russiske teleselskapet VimpelCom smalt som en bombe i markedet. Denne aksjeposten er priset til 13 milliarder kroner.

Dermed har Telenors konflikt med Alfa Gruppen og den russiske oligarken Mikhail Fridman nådd et nytt dramatisk nivå.

Telenor fikk bekreftelse på at aksjene var tatt i arrest kort tid etter at en føderal domstol i USA avgjorde at Alfa Gruppen for andre gang hadde vist ringeakt for retten og for andre gang beordret Alfa å betale dagbøter på 100.000 dollar fra og med 12 mars.

- Dette er nok en eskalering i forsøkene på å stjele våre aksjer i VimpelCom ved hjelp av russiske domstoler, sier Jan Edvard Thygesen, sjef for Telenors virksomhet i Øst-Europa.

- Aksjene er tatt i arrest, og nå er det en reell risiko at disse aksjene kan bli solgt. Det er derfor kursen på Telenor faller ti prosent, sier Martin P. Hoff, Telenor-analytiker i Artic Securities til NA24.

LES MER:Telenor stuper etter sjokkbeskjed

- En meget krevende situasjon
Nærings - og handelsminister Sylvia Brustad kommenterte saken slik på en hasteinnkalt pressekonferanse torsdag ettermiddag:

- Jeg ser på dette som den mest presserende bilaterale saken vi har i forhold til Russland nå. Dette er en meget krevende situasjon.

LES MER:- Situasjonen er kritisk

Telenor-aksjen fikk seg en kraftig støkk og endte dagen ned 7,07 prosent til 33,50 kroner.

Stigende oljepris
Oljeprisen steg kraftig i løpet av dagen. Igjen er det spekulasjoner om nye OPEC-kutt som er med på å sende det sorte gullet oppover. Oppgangen kommer etter et kraftig fall som følge av oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene onsdag kveld.

I markedet øker nå forventningene om nye kartellkutt.

- Vi forventer ytterligere OPEC-kutt kommunisert på søndagens møte, heter det i en rapport fra oljeanalytiker Torbjørn Kjus hos meglerhuset Dnb Nor Markets.

LES MER:Forventer OPEC-kutt

Kontraktene på nordsjøolje med levering i april ble ved børsens stengetid omsatt for 42,39 dollar per fat. Det er en oppgang på 2,78 prosent ved råvarebørsen i London.

StatoilHydro ble likevel sendt ned 1,03 prosent til 115,10 kroner.

Kunstgjødselsselskapet Yara falt 1,85 prosent til 145,75 kroner, og fikk følge av Orkla som endte ned 1,13 prosent til 43,90 kroner.

Aker Solutions ble sendt opp 1,69 prosent til 39,20 kroner. Selskapet der Kjell Inge Røkkes, staten og den svenske familien Wallenberg er tungt inne på eiersiden gjennom Aker Holding har inngått en partneravtale med sjeik Bugshans Arabian Consulting Engineering Centre. Formålet er å vokse i Saudi-Arabia.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Gruveselskaper i vinden
Gruveselskapet International Gold Exploration falt 9,09 prosent til 0,61 kroner. Selskapet meldte at det vil utstede et konvertibelt obligasjonslån på 25 millioner svenske kroner. Dette gjøres for å sikre at de oppfyller kravene til arbeidskapital for 2009, og det er allerede tegnet av et begrenset antall investorer i Norge og Sverige. Konverteringskursen er satt til 0,50 svenske kroner.

HTML EMBED

Wega Mining ble på sin side en av dagens vinnere etter nyheten om at det har blitt kontaktet av flere industrielle gruveselskaper.

- Wega Mining ASA har blitt kontaktet av flere industrielle gruveselskaper og selskapet har ingått samtale med disse aktørene for å utforske strategiske muligheter. Dette vil kunne føre til salg av hele eller deler av virksomheten eller eventuelt en sammenslåing med andre virksomheter, skriver selskapet i en børsmelding.

Aksjen steg 20 prosent til 0,90 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag