*Nettavisen* Økonomi.

Russisk fredsforslag fra Telenor

Foto: MAXIM MARMUR (AFP PHOTO)

Telenor vil selge sine aksjer i det ukrainske mobilselskapet Kyivstar til VimpelCom, og så enten ta kontroll eller selge seg helt ut av russiske VimpelCom.

20.03.06 10:10

Telenor foreslår at den russiske mobiloperatøren VimpelCom kjøper 100 prosent av den ukrainske mobiloperatøren Kyivstar for kontanter, skriver selskapet i en pressemelding.

- Telenor tror at dersom transaksjonen gjennomføres som foreslått, vil det være til beste for Kyivstar, VimpelCom og VimpelComs aksjonærer, så vel som for Telenors aksjonærer, og vil legge grunnlaget for å stanse Alfas angrep på Telenors eierinteresser i VimpelCom og Kyivstar, heter det i meldingen.

Setter krav
- Vi er imidlertid ikke innstilt på å selge Kyivstar til VimpelCom med mindre det foreligger en struktur som sikrer at Alfas angrep opphører, sier konserndirektør og leder av Telenors virksomheter i Sentral- og Øst-Europa, Jan Edvard Thygesen.

Telenors forslag kommer som et svar på VimpelComs forslag av 8. februar i år om at VimpelCom får kjøpe Kyivstar for 5 milliarder amerikanske dollar i VimpelCom-aksjer. Telenor foreslår at VimpelCom kjøper Kyivstar for minst 5 milliarder dollar i kontanter.

Selskapet har satt 31. mars som frist for respons fra VimpelCom og Alfa på at de har intensjoner om å sette i gang diskusjoner med Telenor om forslaget.

Separasjonsmekanisme
En av hovedforutsetningene i Telenors forslag er at Telenor og Alfa inngår en avtale som skal sikre en markedsbasert separasjonsmekanisme.

Denne mekanismen vil, dersom den innføres og aktiviseres, tillate den parten som setter den høyeste verdien på VimpelCom å sette fram tilbud om å kjøpe alle den andre partens VimpelCom-aksjer og at denne parten forplikter seg til å selge alle sine aksjer i VimpelCom til tilbyderen.

Et slikt arrangement vil kunne resultere i at Telenor eller Alfa blir sittende med en kontrollerende eierandel i VimpelCom. På grunn av endringer i russisk aksjelovgivning fra 1. juli og forutsatt at Telenor og Alfa bibeholder sitt nåværende eierskap i VimpelCom, vil den kjøpende part måtte gi kjøpstilbud til alle øvrige aksjonærer i VimpelCom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag