NA24.no

Russisk reder punger ut

Overvåkingen i nordorådene skal styrkes. Her blir tråleren Dmitry Pokramovich inspisert ved Bjørnøya.
Overvåkingen i nordorådene skal styrkes. Her blir tråleren Dmitry Pokramovich inspisert ved Bjørnøya. (Kystvakten)
Sist oppdatert:
Rederiet Northern Fishery Company i Murmansk har vedtatt bot og inndragningskrav for å ha unnlatt å melde om omlasting av fisk i norsk territorialfarvann ved Svalbard.

Dette opplyses i en pressemelding fra Sysselmannen på Svalbard.

- Det er første gang et utenlandsk rederi er straffet for brudd på meldingsreglene for omlasting av fisk i Svalbards territorialfarvann. Sysselmannen på Svalbard vurderer saken til å være av stor prinsipiell betydning, sier assisterende sysselmann Rune B. Hansen i en kommentar.

Bot
Rederiet fikk 50.000 kroner i bot og et inndragningskrav på 450.000 kroner etter at transportskipet «Metelitsa» ble oppbrakt til Longyearbyen fredag 14. oktober. Siden rederiet har vedtatt å betale, er rettssaken som var berammet til den 14. desember avlyst.

«Metelitsa» befant seg omkring fem nautiske mil vest for Bellsund på Spitsbergen da den ulovlige omlastingen skjedde. Det er Sysselmannen på Svalbard som håndhever norsk lov innenfor territorialgrensen på 12 nautiske mil rundt øygruppen. Ved inspeksjon av båten fant Kystvakten at skipet hadde mottatt rundt 700 tonn av fiskeslaget kolmule fra en tråler.

Denne omlastingen var ikke direkte ulovlig, men et slikt hjelpefartøy plikter å sende meldinger til Fiskeridirektoratet i Bergen. Dette hadde ikke den russiske båten gjort.

Rettssak
To andre russiske rederier, Murmanrybprom og Arhangelsk Trawl fleet, fikk i begynnelsen av november bøter og inndragningskrav for samme typen forhold i territorialfarvannet ved Bjørnøya. Saken mot de to rederiene skal opp for Nord-Troms tingrett i Tromsø 24. og 25. januar 2006.

Sysselmannen mener meldeplikten er viktig for at norske myndigheter skal kunne kontrollere fisket i territorialfarvannet, og overtredelsene ble derfor vurdert som alvorlige.

- Fiskeridirektoratet har meddelt oss at russiske fartøy nå har begynt å melde om omlastning i territorialfarvannet rundt Svalbard. Dette er svært positivt, sier assisterende sysselmann Rune B. Hansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere