NA24.no

Russland øker prisen på gass til Ukraina

RUSSLAND SKRUR OPP GASSPRISEN: Nå blir det slutt på rabattert russisk gass til Ukraina. Her lyser Gazprom-logoen i en reklameinstallasjon i St. Petersburg.
RUSSLAND SKRUR OPP GASSPRISEN: Nå blir det slutt på rabattert russisk gass til Ukraina. Her lyser Gazprom-logoen i en reklameinstallasjon i St. Petersburg. Foto: Alexander Demianchuk (Reuters/NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Russiske Gazprom skrur opp prisen på gass til Ukraina. Dermed er det slutt på rabattert russisk gass i landet.

Gazproms toppsjef Aleksej Miller kunngjorde tirsdag at selskapet øker prisen fra tilsvarende 1.600 norske kroner til 2.300 kroner for 1.000 kubikkmeter gass.

Miller opplyste samtidig at Ukraina skylder over 10,2 milliarder kroner i ubetalte gassregninger, og at prisoppgangen blant annet har sin bakgrunn i dette.

Russland inngikk i fjor en avtale om å levere rabattert gass til Ukraina før den politiske krisen i landet. Det var før den politiske krisen oppsto.

Siden den gang har den russiskvennlige presidenten Viktor Janukovitsj blitt avsatt, og Russland har annektert Krim-halvøya. EU har varslet at unionen vil gjøre seg mindre avhengig av russisk gass som følge av konflikten.

- Rabatten som ble gitt i desember, kan ikke lenger benyttes, sa Miller og la til at transportgebyret for Gazproms gassleveranser til Europa gjennom Ukraina også vil bli hevet med 10 prosent.

Avhengig av russisk gass

Om lag en tredel av all gassen som Europa trenger, kommer fra Russland. Og selv om den pågående krisen har avdekket et stort behov for europeiske land til å spre energikildene, er det lite som tyder på at det vil kunne skje raskt.

I EU er det også mange som fortsatt har gasskrisen vinteren 2009 friskt i minne, da uenighet mellom Ukraina og Russland om gasspriser og -leveranser førte til akutt gassmangel og iskalde hus over store deler av Europa.

Gazprom tar i gjennomsnitt 2.200 kroner per 1.000 kubikkmeter gass fra sine kunder i EU, altså mindre enn hva Ukraina nå må betale.

Ukrainas midlertidige statsminister Arsenij Jatsenjuk har sagt at landet trenger energi fra EU for å kunne beskytte seg mot konsekvensene av striden med Russland. Ukraina får i dag over halvparten av sine olje- og gassleveranser fra sin mektige nabo i øst.

Utløste protester

Det var i desember i fjor at Ukrainas daværende president Viktor Janukovitsj inngikk en ny gassavtale med sin russiske kollega Vladimir Putin istedenfor å undertegne en omfattende samarbeidsavtale med EU.

At Janukovitsj trakk seg fra EU-avtalen, var dråpen som fikk begeret til å flyte over for mange ukrainere, og den ble starten på protestene som førte til at Janukovitsj ble avsatt. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere