NA24.no

Russland stanser import av norske produkter

Russland er det største og viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat, deriblant laks. Her fra Nordlaks i Stokmarknes.
Russland er det største og viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat, deriblant laks. Her fra Nordlaks i Stokmarknes. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Russlands importforbud vil gjelde frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melkeprodukter fra Norge, USA, EU, Australia og Canada.

Importforbudet trer i kraft umiddelbart og skal vare i ett år, opplyser Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

Viktig marked
Russland er det største og viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat. Det er i hovedsak sild og makrell, men også laks og torsk, som eksporteres fra Norge til Russland, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet.

De russiske sanksjonene ga seg umiddelbart utslag på Oslo Børs. Marine Harvest gikk til topps på omsetningslisten, med et kursfall på over 8 prosent. SalMar ble også handlet mye og var ned 3,3 prosent.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev og president Vladimir Putin i samtale. Foto: Alexej Druzhinin / Reuters / NTB scanpix

Norge eksporterer også noe ost, deriblant rundt 100 tonn av smøreosten Snøfrisk i året, til Russland, skriver Dagbladet.

Forbyr flygninger
Medvedev sier Russland også vil forby ukrainske flyselskaper å fly over landet. Han truer samtidig med å innføre samme forbud for amerikanske og europeiske flyselskaper.

Et slikt forbud vil særlig ramme flyginger til Asia.

EU og USAs økonomiske sanksjoner mot Russland har blant annet ført til at det russiske lavprisselskapet Dobrolyot har stanset alle sine flyginger. Årsaken var at flyselskapet ikke hadde råd til å fortsette, etter å ha mistet flere kontrakter med europeiske partnere.

Russiske motsanksjoner
Forbudene kommer som svar på landenes sanksjoner mot Russland på grunn av situasjonen i Ukraina. Forrige uke trappet EU opp sine sanksjoner, blant annet ved å stanse eksport av rør og utstyr til russiske oljeselskaper og all eksport av våpen på unionens våpenliste.

Fram til denne siste sanksjonsrunden, har EUs sanksjoner mot Russland kun rettet seg mot selskaper og enkeltpersoner som har vært involvert i Ukraina-konflikten. (©NTB)


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere