*Nettavisen* Økonomi.

Russland svikter Fiske-Norge

I fjor var det Norge russerne kjøpte fisk av. Nå er en tredjedel av salget kuttet.

21.04.06 14:01

- Mye av grunnen ligger i Russlands importforbud 1. januar i år, sier fiskeanalytiker Samir Bendriss hos meglerhuset ABG Sundal Collier til NA24.

NA24 - din nye næringslivsavis

Importforbud
Russland var vårt viktigste enkeltland for fiskeeksport i fjor. Statistisk sentralbyrå har registrert en nedgang på hele 27 prosent hittil i år.

- I fjor var totaleksporten av laks og ørret på 600.000 tonn fra Norge. Av dette gikk hele 83.000 tonn til Russland. Det sier seg selv at importforbudet skaper en stor nedgang i eksporten, sier Bendriss.

Økt eksport av fisk bidro likevel med 917 millioner kroner av den totale økningen på 13 milliarder i eksport av tradisjonelle varer, melder Innovasjon Norge.

Til sammenligning økte eksport av olje- og gassprodukter med 6,3 milliarder kroner de tre første månedene i år. Det er en økning på nesten 90 prosent. Eksport av elektrisk strøm tredoblet seg fra 0,4 milliarder til 1,33 milliarder i samme periode.

Nord-Amerika
For tradisjonelle varer var det i årets tre første måneder eksportøkning til alle verdensdeler unntatt Oseania og Sør-Amerika. Eksporten til Nord-Amerika økte med 52 prosent, Afrika med 22,4 og Asia med 23 prosent.

- Det går utrolig bra med norsk eksport. Vi registrer at eksporten til Nord-Amerika er påfallende stor, sier Kjetil Svorkmo Bergmann, kommunikasjonsrådgiver i Innovasjon Norge til NA24.

Eksporten til det viktigste markedsområdet, Europa, økte med 21 prosent.

Vareimporten økte med hele 31,6 prosent i mars i år, mot mars i fjor. Av en samlet importøkning på 16,3 milliarder så langt i år, kom 2,0 fra Asia, der Kina økte med 1,23 milliarder. Importen fra de europeiske landene har økt med hele 12,7 milliarder kroner.

- Det var sterk økning for de fleste land, særlig Belgia, Litauen og Polen med henholdsvis 59, 47 og 41 prosent. Samlet har Norge et overskudd i varehandelen med utlandet på 96,7 milliarder kroner så langt i 2006. Det er 72 millioner mer enn de tre første månedene i fjor, heter det fra Innovasjon Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag