NA24.no

Russland vil kopiere Norge

Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)
Sist oppdatert:
Russland vurderer å opprette sitt eget oljefond etter norsk modell.

STATSMINISTERENS KONTOR (TV 2 Nettavisen): Det kom fram etter et møte mellom den russiske statsministeren Mikhail Fradkov og statsminister Jens Stoltenberg onsdag.

På spørsmål fra fremmøtte journalister sa Fradkov at den norske modellen virker interessant.

- Det er ikke tilfeldig at dette spøsmålet har blitt diskutert. Jeg har fått en redegjørelse for oljefondet og hvordan det fungerer. Vi vil være meget forsiktige med hvordan vi vil gå fram, sa Fradkov.

- Vi vil studere de norske erfaringene og den norske modellen, la han til.

Shtokman
De to statsministrene hadde en lang smørbrødliste av temaer under det vel 90 minutter lange møtet.

- Vi har drøftet en lang rekke spørsmål, blant annet energi. Jeg har argumentert for at Norge bør få delta i utviklingen av Shtokman-feltet. Vi diskuterte også fisk, spesielt hvordan vi kan unngå ulovlig, uregulert fiske i Barentshavet, sa Stoltenberg.

Stoltenberg tok også opp det russiske importforbudet mot fersk laks.

- Jeg tok til orde for at forbudet bør oppheves. Det vil nå komme russiske kontrollører til Norge, og jeg håper vi snart kan gjenopprette eksporten, sa han.

- Jeg fortalte han at mine barn spiser fersk norsk fisk. Det ville de ikke ha fått hvis det var tungmetaller i den, fortsatte Stoltenberg etter pressekonferansen.


- Godt forhold
Toppmøtet mellom de to statsministerne fant sted dagen etter at Stoltenberg og Fradkov sammen besøkte Hydros anlegg i Aukra.

- Vi har kommet til at våre bilaterale forbindelser utvikler seg meget godt og dynamisk. Et bevis på dette kan være at samhandelen mellom Norge og Russland hvert år øker med nærmere 30 prosent, sa statsminister Fradkov.

Han takket også for en varm og hyggelig mottakelse fra Norges side.

- Jeg opplever en vilje til å finne kompromisser på tvistespørsmål som har samlet seg opp over flere år.

Shtokman
Mikail Fradkov hevdet at Statoil og Hydro er godt kvalifiserte til å delta i utbyggingen på Shtokman-feltet.

- Vi hilser både Statoil og Hydros deltakelse velkommen når det gjelder å gi tilbud om utbygging av feltet. Begge selskapene har store konkurransemessige fordeler og muligheter til å kunne delta.

Beslutningen om hvem som får delta vil trolig bli tatt i midten av april.

Svalbard og delelinjen
- Fra vår side har vi også sagt at vi bør finne en løsning på spørsmålet om delelinjen. Både russiske og norske selskap har en interesse av at dette spørsmålet blir løst, sa Fradkov.

- Vi går inn for en modernisering av den russiske tilstedeværelsen på Svalbard, for eksempel ved en økning innen reiselivssektoren. Dette må ses på i nærmere samarbeid med norske kolleger og partnere, med utgangspunkt i norsk lovgivning og Svalbardtraktaten.

- Vi har også drøftet fiskevernssonen rundt Svalbard.

Kongen
Senere onsdag vil Fradkov møte stortingspresident Thorbjørn Jagland på Stortinget. Deretter skal han lunsje med kongen.

Onsdag ettermiddagen møter statsministerne Stoltenberg og Fradkov norske næringslivsledere i Regjeringens gjestebolig, og sent onsdag vender statsminister Fradkov hjem til Moskva.

Les kommentar:«Putins skygge»

Diskuter Russlandsmøtet i Veggavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere