(Romerikes Blad): Billettprisene økes generelt i tråd med fastsatt prisvekst på kommunaltjenesteyting på 2,8 %. Samtidig endres nedre og øvre aldersgrense for barn og ungdom. Barn under 6 år vil reise gratis, mens ungdom under 18 år vil reise med barnebillett, melder Ruter i en pressemelding.

Endringene gjelder fra 27. januar.

Billettinntektene utgjør halvparten av Ruters samlede inntekter, og går i sin helhet tilbake til utviklingen av kollektivtilbudet i Oslo og Akershus.

– Billettinntektene er viktige for at vi fortsatt skal utvikle tilbudet, og derfor justerer vi prisene våre i tråd med kostnadsutviklingen i samfunnet for øvrig. Vi har også fått tilskudd fra Oslo kommune og Akershus fylkeskommune for å øke tilbudet i 2018, og vil øke dette enda mer i 2019 slik at kundene våre får et enda bedre kollektivtilbud, sier administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jenssen, i pressemeldingen.

Ruters eiere, Oslo Kommune og Akershus ønsker å satse på barn og ungdom, og utvider derfor rabattene for disse gruppene.

– Gratis kollektivreiser frem til skolealder og halv pris frem til du er 18 år, er en gladnyhet for foreldre og ungdommer. Her reduserer vi kostnadene for barnefamilier. Ungdom er ofte mer avhengig av kollektivtransport enn de voksne. Det er derfor ekstra viktig å sørge for at ungdommene har et godt og rimelig tilbud. Endringen betyr også at flere barn reiser gratis når de er på tur med barnehagen, sier byråd for miljø- og samferdsel Lan Marie Berg.

– Det er et mål at veksten i persontrafikken skal tas med sykkel, gange og kollektivtrafikk. For å nå dette målet, bør barn og ungdom tidlig oppleve bruk av kollektivtransport som et naturlig valg, og noe de tar med seg inn i voksenlivet. Reduserte billettpriser for barn og unge er et virkemiddel for å oppnå dette, sier fylkesordfører Anette Solli.

Reagerer på de økte kostnadene

Selv om det er godt nytt for barn og unge, reagerer Aina Stenersen i FrP. Hun er partiets førstekandidat i Oslo FrP, og sitter i Oslo bystyres helse- og sosialkomité.

- Vi har foreslått i Oslo bystyre at barnefamilier skal få kunne ta med seg barna sine gratis, ikke bare i helgene og på høytidsdager, men vi vil også at dette skal gjelde på hverdagene. Dette stemte byrådet mot, sier Stenersen i en pressemelding.

Hun tror heller ikke at økte kostnader har en effekt på at flere vil la bilen stå.

- Vi ser at prisen på enkeltbilletter er høy, og har blitt enda høyre under det rødgrønne byrådet. Skal enda flere voksne velge å la bilen stå, bør man se på å reduserer billettprisene, ikke øke dem, uttaler Stenersen.

FrP-politikeren ønsker heller at Ruter tar i bruk mer moderne virkemidler, enn at de øker kostnadene fra og med januar 2019.

- Ruter burde også se på å utvikle Ruter- appen, slik at den for eksempel kan gjøre om en serie med enkeltbilletter til en dagsbillett, eller en ukesbillett, slik det gjøres i London.

- Vi trenger mer innovasjon og modernitet i kollektivtrafikken, og rimeligere billetter, avslutter Stenersen.

Les flere saker fra Romerikes Blad her!