Gå til sidens hovedinnhold

Ryanair fjerner gratis håndbagasje på fly

Fra 1. november må du betale for å ta med deg en stor håndbagasje på Ryanair-flyvninger.

Ryanair innfører avgift på alle som vil ta med seg en stor håndbagasje-koffert på opp til ti kilo med på flyet.

Frem til nå kunne alle passasjerer ta med seg en håndbagasje på ti kilo og maks 55 cm x 40 cm x 20 cm uten å betale.

Ryanair endret reglene senest i januar, slik at bare passasjerer som hadde kjøpt såkalt «Prioritert ombordstigning» som fikk ta med håndbagasjen om bord i kabinen. Hvis du ikke hadde det, kunne du imidlertid få håndbagasjen plassert i lasterommet gratis.

Les også: Ryanair har innført strengere regler for håndbagasje

Det er denne gratismuligheten som nå Ryanair fjerner. Fra 1. november må kunder som ikke har kjøpt såkalt «Prioritert ombordstigning» betale 88 kroner for å sjekke den inn og hente den på rullebåndet.

Det er dermed kun lov å ta med seg en mindre bagasje på maksimum 40 cm x 20 cm x 25 cm, som du kan plassere under setet, på et Ryanair-fly.

Eneste selskap

Det gunstigste for kundene vil trolig være å kjøpe prioritert innsjekking, som koster 66 kroner. Da kan du ta med begge bagasjene inn i flyet gratis.

Ryanair blir det eneste store flyselskapet i Europa som tar betalt for denne håndbagasjen. Andre flyselskap, inkludert lavprisselskaper som Norwegian, Wizzair og Easyjet, lar deg ta med en stor og en liten håndbagasje med på flyet.

Vil ha færre forsinkelser

Målet med regelendringen til Ryanair i januar var ifølge selskapet å få færre forsinkelser og øke hastigheten på ombordstigningen.

Flyselskapet begrunner også denne siste endringen med at de vil ha færre forsinkelser.

- De nye reglene vil gjøre ombordstigningen raskere og kutte forsinkelser. 60 prosent av kundene vil være upåvirket av disse endringene. Vi venter at de øvrige 40 prosentene vil enten kjøpe Prioritert ombordstigning eller en bagasje på ti kilo eller velge å reise med kun en liten bagasje, slik mange allerede gjør, sier Kenny Jacobs i Ryanair i en pressemelding.

Kommentarer til denne saken