- Jeg tenker at han har en agenda. Så lenge jeg har fulgt flybransjen, har O’Leary alltid pratet negativt om konkurrentene og spådd at de skal gå over ende. Han har vært ganske sikker på at Norwegian skal gå konkurs ganske lenge nå, sier Preben Rasch-Olsen i Carnegie til Nettavisen.

Les også: Uro etter nordkoreansk prøvesprengning preget Oslo Børs

Rasch-Olsen regnes som en av Norges fremste finansanalytikere og har fulgt Norwegian i en årrekke.

I helgen skapte Michael O'Leary, konsernsjefen i Europas største flyselskap, Ryanair, stor oppmerksomhet ved å spå at Norwegian går konkurs innen fire til fem måneder.

- Norwegian er borte om fire til fem måneder. De holder på å gå tomme for penger, de klamrer seg fast på en daglig basis, sa O’Leary til Travel Weekly.

Les også: Ryanair-sjef Michael O’Leary påstår at Norwegian sliter økonomisk

Norwegian faller dessuten på børsen som følge av uttalelsene til Ryanair-sjefen.

Les også: Norwegian raser på børsen

Lite treffsikker

Dette er imidlertid ikke første gang O'Leary har spådd krasjlanding for norske flyselskaper.

* I 2007 sa Ryanair-sjefen at Norwegian er for lite internasjonalt til å greie seg alene. Han trodde selskapet ville bli kjøpt opp av SAS.

* I 2009 spådde O'Leary at Norwegian er konkurs innen fem år, og at Lufthansa kjøper SAS.

* O'Leary har dessuten flere ganger spådd at SAS skal gå dukken. I et intervju med Nettavisen i 2012 erklærte Ryanair-sjefen at «SAS er allerede konkurs».

Ingen av spådommene har så langt vist seg å stemme.

To mål

Rasch-Olsen tror O’Leary har to mål med å skape usikkerhet rundt fremtiden til konkurrentene.

- For det første ønsker han en konsolidering i flybransjen. Det tjener Ryanair på. Da slipper man endel irrasjonelle handlinger fra mindre konkurrenter, samtidig som markedet blir mer oversiktlig, sier Rasch- Olsen.

O'Learys snakk om konkurs kan dessuten ha som mål å skremme potensielle Norwegian-kunder.

- O'Leary tenker nok at noen vil kvie seg for å bestille den neste ferien med Norwegian, og bestiller den hos Ryanair i stedet, sier Rasch-Olsen.

Les også: Norwegian raser på børsen

I samtaler

Professor Frode Steen ved NHH synes uttalelsene til O’Leary er svært pussige.

-Det er vanskelig å forstå hvilken unik innsikt O’Leary har om Norwegian som gjør at han kan si det her. Samtidig er O’Leary en mann som er kjent for å skyte fra hoften, sier Steen til Nettavisen.

Både Steen og Rasch-Olsen synes uttalelsene er spesielt merkelige med tanke på at Ryanair og Norwegian for tiden er i samtaler om et mulig samarbeid.

Bjørn Kjos har tidligere sagt at det bare gjenstår «teknikaliteter» før selskapene inngår en «feeder»-avtale, der Ryanair-passasjerer kan fly videre med Norwegian på samme billett.

Les også: Bjørn Kjos lover Ryanair-avtale i løpet av året

- Det er veldig merkelig, selv om jeg ikke er så opptatt av en sånn avtale. Jeg tror en slik feeder-avtale vil være en fordel for begge parter, men den er marginal, sier Rasch-Olsen.

Ingen av flyekspertene har noe tro på at Norwegian vil gå konkurs med det første.

- Det er klart det koster å bygge ut en nettverk av flyvninger i den farten Norwegian har gjort, men det har allerede vist at de kan takle den veksten. De har vokst mye raskere enn Ryanair over lang tid, sier Steen.

- Jeg mener det er større sjanse for at aksjen vil stige fra dagens nivå enn at den vil falle, men det er ingen tvil om at det er høy risiko knyttet til aksjen. Men jeg hadde ikke anbefalt å kjøpe aksjen hvis jeg trodde det var en mulighet for at selskapet kunne gå konkurs i løpet av de nærmeste årene, sier Rasch-Olsen.