NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%

Ryanair vant mot Thon

Sist oppdatert:
Lavprisselskapet Ryanair vant ankesaken mot Forbrukerombudet.

- Ryanair er selvfølgelig veldig fornøyd. Det å betale gebyr for ubrukte billetter er et viktig prinsipp for Ryanair, sier flyselskapets advokat, Halvor Manshaus til Dagens Næringsliv.

NA24 - din næringslivsavis

Nå slipper det irske selskapet å betale tvangsgebyret på en halv million, og i tillegg må forbrukerombud Bjørn Erik Thon ut med 300.000 kroner i renter og saksomkostninger.

- Vi mente vi hadde en god sak. Nå må vi sette oss ned og vurdere en eventuell anke, sier seksjonssjef Jo Gjedrem i Forukerombudet.

- Ryanair er fornøyd med at dommen slår fast at selskapet ikke trenger å øke å prisene slik staten krevde, sier Ryanairs advokat.

DETTE ER SAKEN:

Markedsrådet fant at tre av reisevilkårene (General Conditions of Carriage for Passengers and Baggage, CoC, journ. anm.) hos Ryanair var i strid med markedsføringslovens paragraf 9a om urimelige avtalevilkår. Dersom de tre reisevilkårene ikke ble endret innen seks uker, ga rådet Forbrukerombudet lov til å skrive ut et tvangsgebyr på 500.000 kroner.

Det irske flyselskapet rettet opp ett av reisevilkårene, men ville ikke endre sin praksis når det gjelder tilbakebetaling av skatter og avgifter eller erstatningsansvar ved forsinkelse.

Forbrukerombudet skrev ut tvangsgebyret, men Ryanair hevdet i sitt søksmål at Markedsrådets vedtak var ugyldig og at ombudet hadde begått saksbehandligsfeil.

Det ene stridspunktet dreide seg om gebyr for tilbakebetaling av skatter og avgifter. Her krevde ombudet at passasjerer som ikke benytter flybilletten skal få igjen alle innbetalte skatter og avgifter vederlagsfritt. Ryanair krevde 20 euro i refusjonsgebyr, men har senere gått med på å ta det halve.

Det andre stridspunktet handlet om i hvilken grad passasjerene blir opplyst om sine rettigheter ved kansellering eller forsinkelse i Ryanairs CoC.

Ryanair saksøkte Staten ved Barne- og likestillingsdepartementet, som svarte med motsøksmål. Ryanair tapte på alle punkter i Oslo tingrett 8. desember i 2006, men vant altså ankesaken i Borgarting.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere