*Nettavisen* Økonomi.

Ryddet i Vatikanet - fant hundrevis av millioner euro

JEG FANT JEG FANT: George Pell (i midten) forteller at hundrevis av millioner euro er funnet på ulike konti i Vatikanet. Bildet er tatt i juli da Vatikanet holdt en pressekonferanse om den nye økonomistyringen i Vatikanet. Foto: Alessia Giuliani/cpp (Pa Photos)

Vatikanet ønsker pengene velkommen men skjønner ikke hvordan de ble gjemt vekk på konti.

06.12.14 19:30

- Vi har oppdaget at (den økonomiske) situasjonen er mye bedre enn vi trodde, fordi noen hundre millioner euro var gjemt vekk på spesielle seksjonskontoer som ikke fremkom i balansen, skrev kardinal George Pell i Catholic Herald.

Pell flyttet fra Austraila til Vatikanet for å lede det nyopprettede Sekretariat for økonomi som skal ha hovedansvaret for økonomien i Vatikanet.

- Ikke konkurs
I en lengre artikkel om finansene i Vatikanet avslørte Pell at staten hadde mer penger enn man først hadde trodd, fordi disse hundrevis av millionene med euro plutselig hadde dukket opp.

- Det er viktig å poengtere at Vatikanet ikke er konkurs, skriver han.

Pell forteller ikke hvor pengene har blitt funnet, men skriver i artikkelen at de ulike institusjonene i Vatikanet lenge har hatt «frie hender» og at «problemer har blitt holdt for seg selv» og at «veldig få har blitt fristet til å fortelle verden utenfor hva som skjedde, bortsett fra når de trengte hjelp».

Dårlig økonomistyring
New York Times
, som først omtalte Pells artikkel i Catholic Herald, skriver at funnet først og fremst viser at Vatikanet ikke akkurat har holdt høy standard for bokføring.

Nå skal det altså bli en endring på dette. Heretter skal regnskap leveres etter gjeldende regler, og et revisjonsfirma vil få ansvar for å følge opp og godkjenne regnskapene.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag