*Nettavisen* Økonomi.

Ryker SV, står Statoil parat

Vil bore i Lofoten så raskt som mulig.

23.10.09 13:14

Stoltenberg II har gjort det klart at det ikke skal være oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen i den neste fireårsperioden. Til neste år skal Jens & Co. ta stilling om det skal utarbeides en konsekvensutredning for områdene.

- Likevel finnes det en mulighet for at det blir boring utenfor Lofoten allerede i 2011. Deler av området Nordland VI utenfor Lofoten er nemlig allerede åpnet. Hydros leteboring ble stoppet tre dager før boret ble satt i bakken rett før stortingsvalget i 2001, skriver Teknisk Ukeblad (TU) fredag.

Vært positiv
Arbeiderpartiet har helt siden Jens Stoltenberg var olje- og energiminister på 90-tallet vært positive til å slippe oljeselskapene inn på deler av Nordland VI, heter det fra TU.

- LO har også presset på for å gjenåpne områdene. Senest i høringsrunden til forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet i 2006 påpekte LO at Nordland VI må gjenåpnes etter stortingsvalget i 2009, skriver bladet.

Arbeiderpartiet trenger ikke Stortingets godkjennelse til å gjenåpne disse områdene ettersom de allerede er konsekvensutredet.

Vil starte nå
TU skriver at Statoil er klar til å starte boringen nærmest umiddelbart hvis området åpnes igjen. Det vil mest sannsynlig ikke skje så lenge SV sitter i regjering, men flere tror at SV vil gå ut av regjering når forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet skal behandles neste år.

Bladet har intervjuet direktør for nordområdeinitiativet i Statoil, Hege Marie Norheim. Hun bekrefter at Statoil vil bore utenfor Lofoten dersom SV går ut av regjeringen og Arbeiderpartiet gjenåpner området.

- Betyr dette at dere håper på en regjeringskrise?, spør TU

- Det er et politisk spørsmål som Statoil selvsagt ikke har noen mening om, svarer Norheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.