*Nettavisen* Økonomi.

Rykteflom rundt børstaper

Et av selskapene på Oslo Børs har fått rundjuling. Nå hagler beskyldningene.

11.09.08 08:38

HOLMENKOLLEN (NA24): Sevan Marine-aksjen har halvert seg de siste seks månedene, og hatt en nedgang på Oslo Børs den siste uken på hele 35 prosent.

Nå hagler beskyldningene om at finansielle aktører skal ha inntatt posisjoner slik at de tjener på kursfall. Dette gjøres gjennom såkalt shorting.

I korridorene svirrer rykter og spekulasjoner om at enkelte bevist skal ha overfokusert på finansieringsbehovet og aksjonærsituasjonen til det norske oljeserviceselskapet.

Mye shorting
- Mitt inntrykk er at det har vært mye shorting av Sevan-aksjen. Jeg tror grunnen er at Sevan er lett å ramme i et risikoaverst marked, sier analytiker Frederik Lunde i Carnegie Securities til NA24.

Fokuseringen på finansieringsbehovet er knyttet til datterselskapet Sevan Drilling. Dette selskapet bygger boreenheter basert på Sevans sylinderformede design.

- Sevan Drilling har kapitalbehov på rundt 3-400 millioner dollar. Det er ingen hemmelighet. Dette gjelder ikke Sevan Marine, men datteren Sevan Drilling som skal hente penger og listes separat, sier Lunde.

Han påpeker at Sevan er et selskap med høy vekst og derfor at inntjeningen kommer først om ett til to år. Dog med mange lange kontrakter.

- Det har ikke vært noen negative nyheter fra selskapet. Det har også vært satt ut rykter om at et fond i USA skal ha kommet i likviditetsproblemer og måttet selge aksjer. Det har ikke vært noen børsmeldinger om salg av store aksjonærer, ergo stemmer ikke dette, sier Lunde.

Overreaksjon
Analysesjef Rune Juliussen i Pareto Securities sier til NA24 at han følger med på aksjekursen i Sevan Marine.

- Men du har peiling på det caset?

- Ja, jeg synes fortsatt at det et bra selskap, og det står ved lag. Det er dessverre ikke jeg som styrer markedet nå om dagen, sier han og viser til den generelle massakren som har vært den siste uken på børsen.

Hovedindeksen på Oslo Børs har en nedgang siste uke på ti prosent, og indeksen sto etter børsslutt onsdag i lave 357,4 poeng.

- Generelt i markedet - som jeg sa i innledningsforedraget tirsdagsmorgen - så er det en del selskap som har finansielle issues, sier Pareto-toppen til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mest juling
Juliussen forteller videre at de selskap som kanskje ikke har fullfinansiert sine byggeprogrammer får nok mest juling i markedet nå om dagen.

- Sevan har et finansieringsbehov på de to drillerne de skal bygge, og jeg vil tro at det gir selskapet ekstra juling i et nervøst og svakt marked, sier han.

- En halvering på et halvt år?

- Ja, det er helt forferdelig. Men det er mye som halvert seg på et halvt år. Oljeserviceselskapet Acergy og oljeserviceselskapet Prosafe Production har også halvert seg, sier han, og legger til at markedet har fokusert på at Sevan har et udekket finansieringsbehov.

- Derfor får det ekstra juling, men at Sevan får mye juling er overraskende, og er en overreaksjon, sier han.

Ikke bekymret
Sevan-sjef Jan Erik Tveteraas ser lyst fremtiden og jobber som før.

- Dere blør kraftig på børs?

- Ja, jeg har notert meg det, sier Tveteraas til NA24.

- Hva er forklaringen?

- Det er vanskelig å si. Jeg ser ingen underliggende faktorer i selskapet som skulle tilsier dette, sier han.

- Men det sier vel alle?

- Ja.

Usikkert marked
- Hva er problemet da?

- Jeg ser jo at hele markedet er usikkert og det har nok en sammenheng med det. Et usikkert finansmarked gir utslag som ikke er reflektert i selskapet, og i hvert fall ikke reflektert i vårt selskap, sier han.

- Får du de pengene du trenger på plass?

- Vi har de pengene vi trenger på plass, sier Tveteraas til NA24.

- Så det blir gode dager fremover nå?

- Det blir gode dager fremover og vi har mange prosjekter på gang og stor interesse fra kunder. Så dette ser jeg veldig positivt på, repliserer han.

- Fremtiden er trygg for dere?

- Absolutt, vi er komfortable, sier Sevan-sjefen.

- Hvordan er det å være på Pareto-seminaret?

- Det er veldig kjekt å være her, svarer Tveteraas.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ikke bekymret
... med en halvering av aksjekursen på et halvt år?

- Det må man kunne akseptere. Jeg følger ikke med på aksjekursen i den forstand. Jeg er investor i selskapet og ønsker den best mulig, men vil svinge. Jeg fortsetter å gjøre en best mulig jobb for selskapet.

- Du er altså ikke bekymret?

- Jeg er ikke bekymret sett i lys av aksjekursen. men jeg liker selvsagt ikke - som er det samme for alle i denne bransjen - at man har et negativt sentiment. Men jeg tror dette vil snu seg som det har gjort alltid før, kommenterer Tveteraas til NA24.

- Må skyte inn kapital
- Jeg har ingen forklaring utover at børsen er usikker, sier analytiker Kjell Erik Eilertsen i Fearnley Fonds til NA24.

Han viser til at de selskapene som ikke klarer å finansiere nybygg over driften og må skyte inn fremmedkapital sliter.

- I motsatt ende har vi Prosafe som ikke trenger hente penger. Retningen avkastningskravet går og spreaden til den risikofrie renten øker. De som må investere for å kunne oppnå kontantstrøm må ut i markedet å hente penger, sier Eilertsen til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag