NA24.no

Foto: FREDRIK VON ERICHSEN (EPA)

Rykter rammer dollaren

Sist oppdatert:
I knestående.

Økt risikoappetitt og rykter sender dollaren i knestående. Dollaren kan falle videre, sier økonom.

Vil droppe dollaren
Den amerikanske valutaen svekker seg til det laveste mot kronen på ett år etter at risikoappetitten øker i finansmarkedene.

Dermed er din kjøpekraft i USA når du drar på høstshopping vesentlig styrket.

Tirsdag formiddag har en artikkel fra avisen The Independent bidratt til å svekke dollaren. Avisen hevder at flere arabiske land har invitert til hemmelige samtaler med Kina, Russland og Frankrike om å stanse å benytte bruken av dollar som oppgjørsvaluta i oljehandel.

Planen er å gå over til en «kurv» av valutaer som inkluderer japanske yen, kinesiske yuan, euro og gull og euro. I tillegg skal gulfstatene Saudi-Arabia, Abu Dhabi, Kuwait og Qatar gå svangre med planer om en ny fellesvaluta, ifølge avisen.

Avviser dollarsamtaler
Ifølge avisen er det kinesernes nye finansielle makt – sammen med tidligere frustrasjon blant både oljekonsumerende og oljeproduserende land om USAs innflytelse i det internasjonale finanssystem som har frembrakt de nye diskusjonene.

Sentralbanksjef Muhammad al-Jasser i Saudi-Arabia var imidlertid raskt på banen og avviste tirsdag at det har vært samtaler med andre oljeprodusenter og store oljekonsumenter som Kina. Japans finansminister Hirohisa Fujii avviste også at han har kjennskap til slike samtaler.

- Det er ingen hemmelighet
Valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets forklarer at dette er en diskusjon som dukker opp med jevne mellomrom.

- Det er ingen hemmelighet at disse landene ønsker å gjøre seg mindre avhengige av den amerikanske valutaen. Det kan ha kommet en reaksjon på artikkelen, sier Viland til NA24.

Kan svekkes videre
Seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning sier at følgene av planene kan være mindre dollaravhengighet i verdensøkonomien, og dermed også mulig videre potensiell svekkelse av dollaren.

- Dollarens særegne rolle som oppgjørsvaluta globalt har gitt amerikanere fordeler som ingen andre har, blant annet statlig opplån i egen valuta uten valutarisiko. Skulle dollarhegemoniet fortsette å svekke seg, ville andre realøkonomiske forhold påvirke dollarutviklingen mer. Det vil si at i budsjettunderskudd, driftsbalanseunderskudd og pengepolitikk i større grad vil påvirke utviklingen, sier Chen til NA24.

- På dette området er USA nesten en versting når det gjelder faktorer for svakere valuta. De går med enorme offentlige underskudd, har negativ driftsbalanse og ekstrem lav rente kombinert med kvantitative tiltak som også kan bli kalt «å bruke seddelpressa».

- Ser ut til å bli mer reelle
Chen mener planene til Kina og de andre landene ser ut til å bli mer og mer reelle.

- Det kan også se ut som en forlengelse av diskusjonen rundt innføring av SDR (reservevaluta) som generell global oppgjørsvaluta. Tanken er ganske lik, da SDR var mer en generell diskusjon og oppgjørsvaluta for alle typer og varer, i motsetning til kun olje. Men den praktiske utførelsen og implementeringen av olje ikke denominert i dollar er trolig mer nærliggende om de arabiske statene også ønsker dette, sier økonomen.

Laveste på ett år
I tillegg til spekulasjoner rundt dollarhegemoniet bidrar også økt risikoappetitt til å svekke valutaen. Mot norske kroner er dollarverdien den laveste på ett år. En amerikansk dollar handles for 5,69.

Gullprisene er på sitt høyeste nivå noensinne, og har steget til 1019 dollar per unse.

Oljeprisen stiger også, og i formiddag omsettes kontraktene på nordsjøolje for 69 dollar fatet på råvarebørsen i London. Det er en oppgang på 1,40 prosent fra gårsdagens sluttnotering.

Her er noen valutabevegelser tirsdag:

USD-NOK: 5,6901
EUR-NOK: 8,3882
GBP-NOK: 9,0830
SEK-NOK:81,8100
DKK-NOK: 121,6400
EUR-USD: 1,4736

Følg valutakurser

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere