NA24.no

Rystes av finansskandale

Sist oppdatert:
Sjokktilstander etter regnskapsbedrageri i teknologikjempe.

Nyheten om at programvareselskapet Satyam Computer Services har blåst opp regnskapene de siste årene har slått ned som en bombe i det indiske markedet.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Selskapet er den fjerde største eksportøren av IT-tjenester i India. Avsløringer om bedrageri i milliardklassen har fått en lei tendens til å skremme markedene og setter tilliten til finansmarkedene på prøve. Det blir også gjeldende ved dette tilfellet.

Voldsomt børsstup
Skandalen har fått investorene til å reagere. Aksjekursen til Satyam stuper over 71 prosent på nyheten om det oppblåste regnskapet. Sensex-indeksen faller 7,25 prosent til 9.586,88 poeng, mens IT-indeksen på børsen i Bombay faller over 9 prosent.

Styret i Satyam Computer Services har sendt ut en melding over systemet til børsen i Bombay der de innrømmer at regnskapene for kvartalet som ble avsluttet 30. september, har blitt overrapportert. Blant annet skal driftsregnskapet har blitt blåst opp til 6,49 milliarder indiske rupi fra 610 millioner rupi, mens omsetning for kvartalet ble rapportert til 27 milliarder rupi fra 21,12 milliarder.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Sa opp
- Under disse forholdene, leverer jeg inn min oppsigelse som styreleder av Satuam og skal fortsette i denne posisjonen kun frem til det styret er utvidet. Jeg forbereder nå å overgi meg til myndighetene og til å ta konsekvensene som følger, skriver Ramalinga Raju i et brev.

Dette er ikke første gang Raju er i hardt vær. I midten av desember ble et oppkjøp stanset. Analytikere og aksjonærer retter skarp kritikk mot Raju og selskapets ledelse etter at det ble kjent at Satyam skulle kjøpe Maytas Properties og kjøpe 51 prosent av selskapet Maytas Infra. Felles for begge selskapene er at de er kontrollert av styreleder Ramalinga Raju og daglig leder Rama Raju samt deres respektive familier.

Det er fortsatt uklart hvor stor bedrageriet er. Det avhenger av en grundig gjennomgang av alle regnskapene til Satyam de siste årene.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere