*Nettavisen* Økonomi.

Rystet av blodrød børs

- Folk sitter og stirrer på skjermene og forstår ikke helt hva som skjer.

10.01.08 17:56

- Oslo børs er ned nesten 15 prosent fra toppen. Det er en kraftig korreksjon. Du kan vel kalle det dramatisk, sier aksjestrateg Erlend Lødemel i DnB Nor Markets til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Han beskriver stemningen på kontoret slik:

- Folk sitter og stirrer på skjermene og forstår ikke helt hva som skjer, sier han.

Hovedindeksen endte til slutt med en nedgang på 3,18 prosent til 449,84 poeng.

LES MER: Dramatisk børsfall

Vi må helt tilbake til 29. august i fjor for å finne sist gang hovedindeksen var under 450. Hittil i år har verdien av aksjene på Oslo Børs falt med over åtte prosent. Oljeprisen er ned nesten to prosent torsdag ettermiddag. Nordsjøoljen har falt 1,83 prosent torsdag og prises i øyeblikket til 92,65 dollar fatet.

Klikk på bildet for å forstørre.- Særnorsk

Lødemel mener frykten som nå sprer seg på Oslo Børs begynner å ligne litt på et bear-marked, som indikerer et varig, svakt aksjemarked i størrelsesordenen ned 20 prosent, men at det er er for tidlig å konkludere med at det blir slik.- Det er en særnorsk børsnedgang vi er vitne til i dag, og man kan jo lure på hvorfor vi faller mer ann andre.

Han begrunner fallet med frykten for amerikansk resesjon og at Oslo Børs generelt er mer volatil enn andre børser. Likevel er han svært overrasket over det som nå skjer.

- Jeg må si at jeg ikke hadde trodd det skulle ned så mye denne uken, sier han.

Kreditturo
Sjeføkonom Jan Andreassen i Landsbanki forklarer den globale børsnedgangen kreditturoen som preger verden.

- Det er veldig dyrt og vanskelig å låne penger internasjonalt, og det sender børsene ned i hele verden, sier han til NA24.

Andressen legger til at usikkerheten til inntjeningen også farger nedgangen.

- Dette gjelder spesielt de store børslokomotivene, og hvor USA får unormalt svak økonomisk vekst, sier han.

Kraftig oljeprisfall
På Oslo Børs har børsfavoritter som solenergiselskapet REC fått skikkelig juling. Aksjen faller 6,17 prosent til 220 kroner.

StatoilHydro slipper heller ikke unna. Oljeprisen er ned nesten to prosent torsdag ettermiddag og forsterker børskjempens fall. Nordsjøoljen har falt 1,83 prosent torsdag og prises i øyeblikket til 92,65 dollar fatet.

Aksjen er ned 2,40 prosent til 158,30 kroner, og holdningen blant analytikerne er at det ikke er bra nok det oljegiganten presenterte onsdag. De avholdt en kapitalmarkedsdag i London for å fortelle litt om fremtidsplanene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.