Gå til sidens hovedinnhold

Rystet til rødt

Sjokkerte investorer sendte Oslo Børs rett i kjelleren.

Uroen fortsetter inn i 2008. I årets første uke ble det en sørgelig avslutning. Svært skuffende jobbvekst samt en negativ og overraskelse økende ledighet skremmer investorene. Fredag endte hovedindeksen på Oslo Børs ned hele 2,26 prosent til 475,44 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Uken sett under ett ble heller ikke noe lystig for børsen. Selv om det var en kort uke viser fasiten et fall på 3,13 prosent.

Skrekk og gru
Jobbmarkedet i USA i desember har hatt sin dårligste utvikling siden august 2003.

LES MER: Skrekktall fra USA

Sysselsettingen utenfor jordbruket økte med 18.000 i desember, langt under forventningene på 70.000. Samtidig økte ledigheten til 5 prosent fra 4,7 prosent. Her hadde økonomene ventet en ledighetsrate på 4,8 prosent. Oslo Børs falt i likhet med børsene rundt om i verden på tallene.

- Det kunne ikke blitt særlig mye verre enn dette. Kombinasjonen av høy lønnsvekst med svakt arbeidsmarked og svak realøkonomi gjør at jeg begynner å tro at vi nærmer oss stagflasjon, slik det økonomiske bildet ser ut per i dag, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken til NA24.

Ledigheten har ikke vært så høy på lenge, og det tyder på at avmatningen i USA fortsetter.

- Større jobbusikkerhet kombinert med et elendig boligmarked vil føre til lavere konsum som har drevet veksten. Renten i USA vil bli kuttet kraftig videre for å stimulere vekst i amerikanske økonomien. Dollaren kan dermed falle ytterligere, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

Yara-rekord
Rett etter skrekktallene fra USA snudde en rekke av aksjene rett i minus. Et unntak var Yara. Selv om aksjekursen i kunstgjødselsselskapet ble sendt noe ned fra rekordnoteringen på 273,50 kroner, endte aksjen opp 5,60 prosent til 264 kroner. Interessen for Yara-aksjer var også solid.

- Yara stiger på høyere fosfatpriser, sier en analytiker til Dow Jones Indicative og peker på at Yara har betydelige eiendeler i fosfatgruver.

Gode nyheter fra jordbruksprodusenten Monsanto smitter også over på Yara. Den multinasjonale frøprodusenten melder om et resultat som ble mer enn doblet i første kvartal, og hevet samtidig resultatutsiktene for året etter sterk etterspørsel etter mat og biodrivstoff. Dette slår ifølge Monsanto heldig ut på maisproduksjonen i Sør-Amerika.

Samtidig er meglerhuset Merrill Lynch ute og anbefaler kjøp av Yara-aksjer.

Oljen skled ned
Oljeprisen falt etter de elendige signalene fra USA. Frykt for at den amerikanske økonomien kan gå mot en varig svekkelse bidro til at oljeprisen faller tilbake fra rekordene. Et dårlig arbeidsmarked kan slå uheldig ut for forbruket i USA og dermed redusere etterspørselen etter olje. Da handelen på Oslo Børs stengte kostet kontraktene på et fat nordsjøolje med levering i februar 96,71 dollar, en nedgang på 0,91 prosent.

StatoilHydro ble sendt ned 2,88 prosent til 165 kroner. StatoilHydro har valgt å stenge Veslefrikk-feltet som følge av storm i Nordsjøen.

Solenergiselskapet REC falt 4,08 prosent til 258,50 kroner, og dro med seg Orkla som endte ned 3,84 prosent til 98,80 kroner.

Lakseoppdrettsselskapet Marine Harvest falt 9,76 prosent til 3,42 kroner. Økte slaktevolumer sender prisen ned etter en sterk julepremie. Ifølge IntraFish omsettes laks på mellom 3-5 kilo for 27 kroner per kilo. Det er en nedgang fra 30 kroner i uken i forveien.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot