NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
Melken i Norge kunne vært vesentlig billigere.
Melken i Norge kunne vært vesentlig billigere. Foto: Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

Så dyr er norsk melk

Sist oppdatert:
Norsk melk er 110 prosent dyrere enn snittet i EU.

Norge har importvern på landbruksprodukter, noe som medfører at vi i Norge har relativt dyre matvarer som melk, ost og kjøtt.

Etter finanskrisen har prisforskjellen bare blitt større og økt fra 60 til 80 prosent i snitt. Størst er den på meieriprodukter, rundt 110 prosent.

- Meieriprisene er mer enn dobbelt så høy her i Norge enn i EU. Rundt 30 prosent av dette skyldes imidlertid at Norge har et generelt høyere kostnadsnivå, sier førsteamanuensis Per Ingvar Olsen ved BI til Nettavisen.

Prisfall i EU
Han har sett en del på de økonomiske konsekvensene av norsk landbrukspolitikk.

Per Ingvar Olsen er tilknyttet professor på BI.

- EU har de siste årene tilpasset sine meieriprodukter verdensmarkedet, noe som har medført at prisene har falt i EU. Det har skapt mye større forskjeller, sier Olsen.

- Hvor mye billigere tror du melka hadde blitt hvis Norge droppet importvernet?

- Jeg tror vi godt kunne fått en pris som ligger 20 til 30 prosent lavere enn dagens, sier Olsen.

- Det vil også ha ført til større konkurranse, ikke bare for bøndene, men også innen dagligvarebransjen. Det igjen ville skapt et generelt prispress på landbruksprodukter.

Han trekker også frem et kraftig økt mangfold.

- Det vil gi både bedre og dårligere produkter, sier Olsen.

BI-forskeren fremhever imidlertid at norske kjøttvarer har blitt rimeligere i forhold til EU de siste årene. 

Milliarder i merpris
Ivar Gaasland, seniorforsker hos SNF, sier norske matvarer har en fast merpris.

- Den direkte effekten av skjermingen målt på gårdsnivå er på 12 milliarder. Så har du alt det andre, som vil gi et mye større beløp, sier Gaasland til Nettavisen NA24.

Han peker på at landbruket har et forbedringspotensial som dagens ordninger ikke legger til rette for.

- Kostnadene i leddene fra bonden og ut som videreforedling, liten konkurranse og ineffektivitet er høyere enn hva de trenger å være. Noe som også gir dyrere mat. I tillegg gir ordningene et lavt produktutvalg, sier Gaasland.

Ivar Gaasland peker på at maten i Norge kunne vært billigere.

Spørsmålet er hvor mye billigere norsk mat kunne vært dersom man hadde fjernet alle støtteordningene.

- Først har man skjermingsstøtten på 12 milliarder. Den er et anslag på merprisen som norske forbrukere må betale fra maten forlater bonden.

- Men importvernet skjermer ikke bare bøndene, men en hel industri. Åpenbart skjermer det Nortura, Tine og Samvirkeberiftene, men også norsk jordbrukbasert næringsmiddelindustri generelt.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere