*Nettavisen* Økonomi.

Så dyrt er medlemskapet ditt

Foto: Paul Weaver (Side2)

Du betaler 172 kroner for å trene - én gang.

21.12.10 10:37

(SIDE2): Er du en gjennomsnittstrener hos senterkjeden Elixia, koster det deg hele 172 kroner hver eneste gang du trener.

- Trener en gang i snitt
Med en abonnementspris på 699 kroner i måneden eller 8268 kroner i året, som nettsidene til treningskjeden informerer om, kan du trene på ett utvalgt senter. Selvsagt kan du trene hver eneste dag hele året, men det gjør de færreste. De fleste av oss trener nemlig bare en gang i uka, opplyser kjeden.

- Det viser seg at det er de nyeste medlemmene som bruker abonnementet sitt mest, i tillegg til at eldre er flinke til å trene jevnlig, sier administrerende direktør i Elixia Nordic, Ståle Angel til Side2. Han opplyser at medlemmene ved Elixia trener en gang per uke i snitt.

Det betyr at det er ganske mange som bruker abonnementet sitt i vesentlig mindre grad enn dette også og det er da treningen virkelig svir hull i lommeboka, uten at du får noe som helst igjen for pengene. Såkalte «støttemedlemmer» er blitt et uttrykk mange medlemmer med dårlig samvittighet bruker om seg selv.

Treningskjeden Sats vil ikke ut med tall som spesifiserer treningsfrekvens fordi de vurderer det som konkurransesensitivt.

Drop in billigere?
Du tenker kanskje at det lønner seg å ta en «drop in» de gangene du skal trene istedenfor? Men, det hører fortiden til at dette lønte seg. Kjedene har for lenge siden funnet ut at de bør ta seg godt betalt for drop in. I hvert fall slik at det «lønner» seg å være medlem dersom du er en gjennomsnittstrener.

Hos Elixia koster en «drop in» 215 kroner, mens hos Sats betaler du 200 kroner. Da kan du i utgangspunktet være på senteret hele dagen og gå på de timene du vil. Dersom du vurderer å bli medlem kan du derimot få en prøvetime - gratis.

- Gå på timer
Men hvorfor er det slik at vi trener så lite når vi betaler så mye? Og bør vi trene på en spesiell måte for å klare å komme oss på trening oftere?

Angel mener de som går på faste timer lykkes best med treningen sin.

- Dette er individuelt, men det er viktig å trene minst en gang per uke. De som går på faste timer lykkes nok noe bedre, samt de som har et konkret mål med treningen.

Har favoritter

Hos Sats er det de som trener i sal som trener mest.

- De har gjerne favorittinstruktører som de blir inspirert av, og da er det mange som også føler en større forpliktelse til å møte opp. Derfor er det så viktig for oss å hele tiden videreutvikle kompetansen til instruktørene. Vi ser også at medlemmer som har personlig trener og seniorene er veldig stabile i treningsatferden. Seniorene har egne seniorgrupper der de også møtes til kaffe etter treningene. Oppmøteprosenten er utrolig høy blant seniorene, sier administrerende direktør i sats Wenche Evertsen.

Treningssentrene frister nå med ulike tilbud for å kapre nye medlemmer i desember. Dette er ingen supermåned på treningsfronten for nå er nordmenn opptatt med helt andre ting. Både julebord, gavekjøp og vennelag spiser opp tiden vår, mens treningssentrene på sin side lokker med tilbud som gratis trening ut året og fri innmelding i desember.

Treningskjeden Elixia har administrasjonsgebyr på 199 kroner, gratis trening ut året og to timer gratis personlig trener dersom du melder deg inn nå.

- Desember er den måneden ved siden av juli med lavest innmelding, sier Angel.

Treningskjeden Sats har fri innmelding og gratis trening ut året.

Tilbud også i januar
Venter du allikevel med å melde deg inn til januar, får du mest sannsynlig et like godt tilbud...

- Vi har vanligvis et januartilbud. Det vil vi sikkert også ha i noen perioder i Januar 2011, sier Angel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.