Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Så enkelt er det å unngå NRK-lisensen

«ØDELAGT»: Det er ingen vei tilbake når TV-en først er plombert. Selve antenneinngangen fjernes og loddes slik at dersom man igjen ønsker å benytte TV-en som TV, må hovedkortet skiftes. Plomberinger koster 1.250 kroner å få utført.
«ØDELAGT»: Det er ingen vei tilbake når TV-en først er plombert. Selve antenneinngangen fjernes og loddes slik at dersom man igjen ønsker å benytte TV-en som TV, må hovedkortet skiftes. Plomberinger koster 1.250 kroner å få utført. Foto: Henrik Ulrichsen (Tønsbergs Blad)
Sist oppdatert:
NRK drar inn over fem milliarder kroner i lisensavgift årlig, men du trenger ikke betale hvis du ikke vil.

TØNSBERG (Tønsbergs Blad): Det stilles strenge krav til at man må betale kringkastingsavgiften. For 2014 er den på 2.729,16 kroner. Som regel betaler en husstand kun én lisens, mens bedrifter plikter å betale for hver TV den har. Likevel er det ikke så vrient å slippe unna avgiften, skriver Tønsbergs Blad.

Du kan strømme video fra for eksempel Netflix og HBO. Musikk kan du hente fra Spotify og Wimp. Nyheter og aktuelle programmer kan du følge med på over vanlig nett-TV. Selv en kanalpakke der alt går etter skjema, er fullt mulig. Det finnes leverandører som tilbyr rene TV-pakker over nett.

Nytt tilbud fra NRK

Og for noen dager siden lanserte NRK et tilbud på Apple-TV og Chromecast.

– Når du trykker på NRK TV-knappen på Apple-TV, får du presentert de aktuelle og populære programmene fra NRK. Du kan også lete deg igjennom kategorier for å finne programmer som er relevante for deg. Programmene finnes i høy kvalitet slik at bildet på den store skjermen blir svært godt, sier Nicolai Flesjø, On demand-sjef i NRK til egen nettavis.

LES OGSÅ: Du trodde vel ikke årsavgiften gikk til vei?

Sjekk hva du har

NRK-lisensen tar ikke hensyn til hva slags utstyr du har. Har du utstyr som TV, DVD-spiller eller dekoderboks, behøver du som regel ikke betale mer enn én lisens per husstand. Det innebærer også at hvis du kaster ut alle TV-er, men får internett gjennom en boks med TV-mottaker, er du fortsatt betalingspliktig.

Løsningen er derfor først å få oversikten på hvilke dingser du har som inneholder en mottaker. Så snart du har kvittet deg med dekoderboksen din, og andre dingser med mottaker, må du på et autorisert verksted med TV-en din. Det er nemlig mottakerdelen som er lisensbelagt – ikke selve TV-skjermen. Dermed er det slik at du kan deaktivere mottakeren og samtidig fjerne lisenskravet.

Verkstedet setter på en plombering på antenneinngangen, noe som effektivt gjør TV-en til en fancy dataskjerm.

LES OGSÅ: Derfor er det feil med NRK-lisens

Meld fra til NRK

Når jobben er gjort, gir verkstedet deg en bekreftelse på at TV-en er plombert. Siste trinn er at du selv sender en beskjed til NRK om at plomberingen er gjennomført. Da er det viktig at bekreftelsen fra det autoriserte verkstedet legges ved.

De fleste husstander trenger bare å betale en NRK-lisens. Har du hytte, faller den også under den samme lisensen. For bedrifter stiller det seg annerledes. Her må man betale full NRK-lisens for alle TV-er man har. Brukes TV-en kun som monitor, kan det være mye penger å spare ved å plombere TV-en.

– Trenger man en monitor til et møterom, koster en 50 tommers monitor mellom 30-50.000 kroner. En TV koster langt mindre og kan i de fleste sammenhenger fungere like godt. Vi er de eneste som gjør denne jobben i Vestfold og Telemark. Velger man å plombere TV-en, får man med seg en bekreftelse fra oss, så kan man bli fritatt for lisenskravet, sier Casper Næss, daglig leder i Moer Radio/TV-service i Tønsberg til Tønsbergs Blad.

Han forteller at de plomberer rundt ti TV-er i uka.

Les flere saker fra Tønsberg og Vestfold i Tønsbergs BladRapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!