NA24.no

Foto: Lise Åserud (NTB Scanpix)

Så lang er ventetiden på nakkeprolaps- operasjon

Mette-Marits operasjon skaper stor debatt.

(SIDE2): Kronprinsesse Mette-Marit (40) ble operert for nakkeprolaps i forrige uke, noe en hel del har reagert kraftig på og mange mener det er galt at kronprinsessen slipper å stå i operasjonskø.

Mette-Marit ble sykemeldt tidligere i høst på grunn av nakkeproblemene, og legene bestemte i forrige uke at hun måtte bli operert så raskt som mulig, og operasjonen fant sted fredag.

Mandag reagerte SV-leder Audun Lysbakken kraftig på utspillet til overlege ved nevrokirurgisk ved Rikshospitalet som mente at det var rimelig med forskjellsbehandling på regjeringsmedlemmer og kongefamilien og vanlige folk.

- Vi er opptatt av helsevesenet gir et likt tilbud for alle. Det bør ikke være forskjell mellom Kong Salomo og Jørgen hattemaker, sier Lysbakken til TV2.no.

Flere uker lang kø
Og det er flere uker lang kø for «Jørgen hattemaker» ved en lignende operasjon som den Mette-Marit gjennomførte.

På nettstedet Frittsykehusvalg.no kommer det fram at det er er 12 ukers venting på utredning og 32 ukers ventetid på operasjon for nakkeprolaps ved Oslo universitetssykehus, mens det ved Sykehuset i Vestfold er tre uker.

I Helse Sør-Norge er det åtte ukers forventet ventetid ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen og ved Stavanger Universitetssjukehus viser oversikten av man må vente i fire uker på operasjon. Universitetssykehuset i Tromsø har lengst ventetid med 39 uker.

- Lysbakken er alene
Mette-Marits operasjon har skapt stor debatt. Geir Hågen Karlsen i Fremskrittspartiet mener at Audun Lysbakken reagerer uten grunn.

- Kongefamilien er ikke folk flest. Vi lever godt med at de gis kongelig behandling, sier Karlsen til Side2.

- Hele grunnlaget for kongedømme er at det er forskjell på kongelige og andre. Det er også derfor deres rolle er definert i Grunnloven. De første 14 paragrafene handler direkte om Kongen og kongefamilien. Så jo, det er forskjell på Kong Salomo og Jørgen hattemaker, legger han til.

Frp-politikeren mener det er naturlig at kongefamilien slipper å stå i helsekø.

- Vi skal gjøre mye i tiden fremover for å redusere helsekøen for alle, men kongefamilien skal ikke stå der. Ingen forventer at kongefamilien skal stå i helsekø. De gjør en glimrende jobb for landet, og vi vil ha dem opp og i arbeid, sier Karlsen.

Han er ikke imponert over Lysbakkens utspill.

- Lysbakken syntes tydeligvis han selv skal behandles kongelig. Det er han nok ganske alene om. Han krever svar. Jeg har lyst til å be ham svare selv: Hvor smålig kan du bli, Lysbakken?

- Slik er det ikke lenger
Audun Lysbakken reagerte også på at overlegen ved Rikshospitalet antydet at Rikshospitalet har spesielle plikter mot Stortinget.

- Det stusset jeg over. Jeg regner med at vi ikke har et system som gjør at politikere automatisk kommer foran i køen, sier Lysbakken til TV 2.

Stortingets visepresident, Marit Nybakk, forklarer at det ikke er tilfellet.

- Det er ikke riktig at stortingsrepresentantene fra distriktene har særrettigheter på Rikshospitalet, det tok slutt for omtrent 20 år siden. Da opprettet Stortinget sin egen bedriftshelsetjeneste. Før det var det slik at en representant fra for eksempel Troms gikk til en lege på Rikshospitalet for å sjekke blodtrykket eller ha medisin. Dette var fordi hans eller hennes lege ikke var i Oslo. Slik er det ikke lenger, sier Nybakk til Side2.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Stortingsrepresentanter som skal ha kneoperasjon eller lignende må stille seg i samme køen som alle andre. Men dersom en representant fra Troms eller Rogaland får hjerteinfarkt eller blir akutt syk på jobb, sendes vedkommende selvsagt ikke til hjemfylkets sykehus med helikopter, men fraktes med ambulanse til Rikshospitalet. Eller for den saks skyld et annet sykehus i Oslo-regionen, legger hun til.

Nybakk opplyser at hun ikke vet hva slags avtaler kongehuset eller Regjeringen har med Rikshospitalet.

Stort engasjement
Debatten har rast i sosiale medier etter Lysbakkens reaksjoner.

Nettavisens Facebook-sider har det kommet inn over 230 kommentarer, og saken blir også heftig debattert i kommentarfeltet til artikkelen.

Mange reagerer på Lysbakkens uttalelser.

«Audun Lysbakken burde ikke uttalt seg som han gjorde. Han er imot kongehuset og det kommer tydelig fram her. Han har ikke uttalt seg når personer fra den rødgrønne regjering har gått foran i køen. Logikk?» spør en Facebook-bruker.

«Merkelig at han tar tak i dette nå, og ikke da han satt i regjering. Forskjellene er forresten blitt enda større mens SV har vært i regjering» er det en som kommenterer.

«Var det ingen forskjell i helsevesenet da Lysbakken satt i regjering?» skriver en.

En annen mener at utfallet var situasjonsbestemt.

«Ho vart akuttoperert! Har vert sjuk lenge, stakkars dame. Av og til må man hasteoperere for å unngå lammelse. Det hadde de gjort med Jørgen hattemaker og. Slapp av, Lysbakken»

(artikkelen fortsetter under bildet)

Noen mener imidlertid at Mette-Marit absolutt burde stått i sykehuskøen.

«Mette-Marit skulle stått i sykehuskø akkurat som oss andre! Det ville gitt henne troverdighet og respekt! Hva med alle andre som også har de samme problemene som henne og også verre? Nei, de må stå i sykehuskø?! Dette er urettferdighet på det sterkeste! Skam deg, Mette-Marit!» er det en som kommenterer.

«Mette Marit gjør en flott jobb, men glem ikke at hun var en av «oss» før hun giftet seg. Hun burde ventet i kø, som alle andre» skriver en annen.

Lysbakken får også støtte av flere lesere.

«Flott at Lysbakken tar opp temaer resten av folket ikke tar opp selv. Vi har da alltid vært i et fellesskap, og Kronprinsesse Mette-Marit og resten av gjengen er ikke mer eller mindre mennesker enn alle vi andre. Skal høytstående personer få bedre behandling enn andre? NEI. You go, Lysbakken! Det er IKKE forskjell mellom Kong Salomo og Jørgen hattemaker» kommenterer en leser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere